На інформаційному фронті – без змін

Днями на адресу редакції “Зорі Полтавщини”, секретаріату обласної організації Національної спілки журналістів України надійшов лист-відповідь за підписом першого заступника міністра інфраструктури України Володимира Шульмейстера на наше звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу загрози інформаційній безпеці країни, яке було опубліковане в “Зорі Полтавщини” 25 вересня 2015 року. Звернення зорян стосувалося непомірного підвищення тарифу на приймання та доставку газет на 2016 рік: для нашої газети послуги поштовиків здорожчали одномоментно майже вдвічі! Це була, до речі, остання із цілої серії публікацій на зорянських шпальтах з приводу болючої теми (“Протестуємо проти проекту “вбивчого” наказу” від 18 серпня; “Війна на інформаційному фронті” від 1 вересня; “Грані партнерства”, або Диктат монополіста” від 18 вересня 2015 року).
Нагадаємо, Володимиру Шульмейстеру належить “крилате” твердження: “Видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їхні власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку”. Міністерство інфраструктури визнало, що така дефініція не відповідає дійсності. Адже в Україні сьогодні виходить друком понад 2 тисячі газет та журналів, з яких близько чверті – державні, комунальні або такі, що мають співзасновниками органи виконавчої влади і місцевого самоврядування. Із наведеної цитати виходить, що розпорядники Державного та місцевих бюджетів, які щороку спрямовують кошти на фінансування цих видань, займаються забороненою справою, бо за такою логікою і їхня робота – “вид підприємницької діяльності”, від якої очікується “максимальний прибуток”.
Цього разу Володимир Шульмейстер повідомляє, що діяльність підприємства поштового зв’язку “Укрпошта” перебуває під постійним контролем перевіряючих органів, тарифи формуються та застосовуються з неухильним дотриманням чинного законодавства, а в Міністерстві інформаційної політики з цього приводу навіть відбулося засідання “круглого столу”. За “круглим столом” зібралися представники вищеназваних міністерств, Адміністрації Президента України, “Укрпошти”, Української асоціації видавців періодичної преси, ДП “Преса” та видань “Бурда Україна”, “Сегодня”, “Факты и комментарии”. Хоч би одну районну чи обласну газету запросили… Ті, хто тариф підвищив одразу майже вдвічі, свою позицію обгрунтували; ті, хто за таким тарифом відтепер житиме, – вислухали. Обговорили і домовилися: “…створити робочу групу”, “…вжити заходів” тощо. І лише один пункт сформульовано конкретно: “…залишити без змін затверджені на 2016 рік тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”. Тобто виживайте хто як зможе!.. Не даремно в народі кажуть: “Не так тії вороги, як добрії люди”.
Ми вже стомилися апелювати, висувати аргументи представникам найвищих органів державної влади щодо необхідності збереження доступності до вітчизняних ЗМІ багатомільйонної аудиторії передплатників,  які мешкають у невеликих містах і селах, де й досі з Інтернетом, та й частенько з телебаченням, великі проблеми. Схоже на те, що до українських за духом і буквою видань у чиновників Української держави, м’яко кажучи, байдуже ставлення. Ось і виходить, що нас із вами, шановні читачі, програмують на поразки. А тому й на інформаційному фронті – поки що без змін. Але чи треба через це капітулювати?!
Відповідь посадовця “Зоря Полтавщини”, секретаріат обласної організації НСЖУ прийняли до відома. Тепер ми просимо усіх читачів та шанувальників українського друкованого слова підтримати обласні й районні видання, передплативши їх на наступний рік (півріччя, квартал). Нам буде важко. Але разом подолаємо чиновницьку байдужість і на інформаційному фронті.

Редколегія Всеукраїнської
громадсько-політичної газети
“Зоря Полтавщини”, секретаріат
обласної організації НСЖУ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.