Основа продовольчої безпеки України

Завершенню комплексу осінньо-польових робіт і підбиттю підсумків сівби озимих культур було присвячено республіканську селекторну нараду, яку провів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.
Зазначалося, що загалом зернові та зернобобові культури в державі зібрано на площі майже 14 мільйонів гектарів, що становить 95 відсотків від завдання. Валове виробництво зерна при середній урожайності близько 40 центнерів з гектара складає 55 мільйонів тонн. Залишилося до обмолоту понад 80 тисяч гектарів кукурудзи на зерно. У стадії завершення – збирання гречки, сої та соняшнику, викопано понад дві третини площ цукрових буряків. Цьогорічний урожай зерна очікується на рівні 59,2 мільйона тонн. Наголошувалося, що загальний вал зерна міг бути більшим, але через посуху аграрії втратили приблизно
2–2,5 мільйона тонн.
Водночас через несприятливі погодні умови дуже непроста ситуація склалася з посівом озимих культур під урожай наступного року. Відсутність майже 3 місяці продуктивних опадів практично на всій території України та високі температурні режими спричинили пересихання грунтів. Недосів озимих склав 1,4 мільйона гектарів. Сходи ж отримано лише на 55 відсотках засіяних площ. У тому числі у доброму стані – лише 28 відсотків посівів, трохи більше 40 – у задовільному, решта – слабкі та зріджені. Навесні доведеться пересівати значні площі, що збільшить обсяги весняно-польових робіт.
Як зазначалося на селекторній нараді, станом на 3 листопада Полтавська область займає ІІ місце за валовим виробництвом зерна (4,153 мільйона тонн) в Україні і
ІІІ місце – за урожайністю (53,4 центнера з гектара).
***
За словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Олега Палія, станом на 5 листопада в області намолочено 4,3 мільйона тонн зерна при середній урожайності понад 54 центнери з гектара. Валовий збір зерна у цьому році очікується на рівні 5 мільйонів тонн. Кукурудзу зібрано на площі близько 75 відсотків при середній урожайності 70 центнерів з гектара. Завершується збирання технічних культур і сої. Озимі культури в області посіяно майже на 243 гектарах, що складає 90 відсотків від прогнозу. Сходи отримано на 52 відсотках площ. Через відсутність вологи в грунті у доброму стані лише 20 відсотків засіяних площ, у задовільному – 31 відсоток, решта – слабкі та зріджені. З огляду на ситуацію в області розпочато формування страхового фонду насіння ранніх ярих колосових культур.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.