“Виїзні колегії – це можливість виправляти ситуацію в області на конкретних прикладах”

Спільне виїзне розширене засідання колегії облдержадміністрації та ради регіонального розвитку відбулося у Диканьці. На прикладі високотехнологічних підприємств району посадовці з’ясовували, наскільки сприятливо Полтавщина приймає інвесторів, які проблеми виникають у них на етапах будівництва та введення в експлуатацію об’єктів, як вдається розширювати ринки збуту.
Учасники колегії оглянули виробничий комплекс компанії DuPontPioneer (США) у Стасях з виробництва насіння сільгоспкультур, введений в експлуатацію у 2013 році. Це одне з 70 розташованих в Америці та Європі сучасних підприємств – з високим рівнем зарплат, вимог техніки безпеки, культури виробництва та корпоративного духу.
Щоб переконати місцеву громаду в безпечності виробництва, було організовано щомісячні Дні відкритих дверей. На перший із них прийшло майже все село, люди прискіпливо оглядали цехи й виробничі лінії, допитувалися, що і як. За словами технічного директора Володимира Сальнікова, наступний День відкритих дверей був менш людним, згодом потреба у їх проведенні відпала. Бо майже чверть від загального обсягу інвестицій вкладено в замкнуту систему очищення, викидів у навколишнє середовище не передбачено. Натомість роботу отримали 70 постійних працівників і 160 сезонних – за трудовими угодами, з відповідним соціальним пакетом. Вироблене у Стасях насіння ще до етапу калібрування та пакування проходить експертизу в австрійській центральній лабораторії.
Голову обласної державної адміністрації Валерія Головка найбільше цікавили проблеми співпраці інвестора з місцевими чиновниками різних рівнів. Як з’ясувалося, проблеми є: нове складське приміщення з травня не вдається ввести в дію. Причому на початок будівництва об’єктів дозволи отримати дуже легко, а от на початок експлуатації – надзвичайно складно. Валерій Головко гарантував вирішити питання найближчим часом. Інша проблема – транспортне сполучення. Виконавчий директор підприємства Лайош Бонцок зазначив: “В Україні я не люблю тільки дороги”.
***
У 2011 році на базі колишнього занедбаного АТП запрацювало ТОВ “Диканька Млин”. Сьогодні кожна полтавська господиня впізнає барвисту упаковку борошна “Диканське”. У директора підприємства Володимира Ленця учасники колегії допитувалися про якість цьогорічного зерна, вміст клейковини, ринки збуту. Традиційними споживачами його продукції є Грузія, Азербайджан, Латвія, Білорусь, Ізраїль. Як з’ясувалося, фірмовий магазин є навіть у Львові – там печиво “Диканське” користується попитом. У Полтаві, як запевнив Валерій Головко, такий магазин скоро буде. Звертаючись до керівників районів, голова ОДА наголосив: після об’єднання територіальних громад саме такі виробники формуватимуть місцеві бюджети, саме вони є базовими “стовпами” місцевого самоврядування.
У дитячо-юнацькій спортивній школі тривали заняття. На майданчику зі штучним покриттям тренувалися футболісти. Удар по воротах від Валерія Головка шестикласник Дмитро Кривобок утримав, голова обласної ради Петро Ворона відправив м’яч у сітку воріт.
Гості оглянули стадіон, зали, де тренуються борці, гандболісти; роздягальні, душові, тренажерний зал. Поспілкувалися з триразовою чемпіонкою світу з пауерліфтингу Тамарою Стенковою – тендітною дівчиною, яка починала спортивну кар’єру в цих стінах і тепер тренує тут земляків. Як розповіла директор ДЮСШ Ольга Філенко, ще один чемпіон світу (з бодибілдингу) Ігор Рашоянц захищає Україну в зоні  АТО – справжнім патріотом його виховали, в тім числі й тутешні тренери.
***
Про підсумки економічного й соціального розвитку та виконання бюджету області за 8 місяців поточного року доповідав тимчасово виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов. Він зазначив, що попри те, що рік видався надзвичайно складним, спад виробництва поступово сповільнюється, з приростом спрацювали гірничодобувна, легка та харчова галузі. Найбільше скоротилося виробництво у машинобудуванні – на 35,4 відсотка, – оскільки воно донедавна було тісно пов’язане з російським ринком. Особливо болісно переживають кризу ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ПАТ “Кременчуцький колісний завод”, ПАТ “Кременчуцький завод дорожніх машин”, ПАТ “Склоприлад”.
За словами посадовця, з початку року середньомісячна заробітна плата зросла на 14,7 відсотка й становить 3531 гривню. Реальна ж заробітна плата скоротилася на 24,1 відсотка (враховуючи значні інфляційні процеси – 40,8 відсотка).
Заборгованість із виплати заробітної плати на 1 вересня поточного року становила 34,8 мільйона гривень. Наразі найбільшими боржниками є ТОВ “Гадячсир” (6,9 мільйона гривень), ТОВ “Техмолпром” та ДП НАК “Надра України” “Миргороднафтогазрозвідка” (по 3 мільйони), ДП “Полтавський облавтодор” та його філії (2,1 мільйона гривень), ПрАТ “Будівельне управління № 9 “Полтаванафтогазбуд” (1,1 мільйона гривень).
Також на колегії обговорювалися питання підготовки ЖКГ області до зимового періоду, стан фінансово-бюджетної дисципліни, забезпеченості збереження документів Національного архівного фонду в архівних установах області.
Голова обласної ради Петро Ворона звернув увагу посадовців усіх рівнів на те, що полтавці, які повертаються з війни, часто не можуть відстояти свої права – на поліпшення житлових умов, отримання земельних ділянок, кваліфіковану медичну й психологічну допомогу та реабілітацію. Держава змушена виділяти кошти на безплатних адвокатів для відстоювання їхніх інтересів перед чиновниками. Це дуже небезпечно – під час військової агресії, на порозі виборів.
Як наголосив Валерій Головко, після
1 жовтня буде підведена риска щодо критеріїв оцінки роботи керівників райдержадміністрацій, департаментів та управлінь ОДА. Всі показники будуть проаналізовані у присутності громадськості, ЗМІ.
– Виїзні колегії започатковані для того, щоб виявити недоліки в роботі чиновників на місцях і на цих прикладах виконати “роботу над помилками” в цілому по області. Ми показали хороші приклади інвестиційного клімату в Диканському районі, співпрацю з місцевим самоврядуванням. Порівняли з ситуацією в Кобеляцькому районі. Саме у форматі виїзних колегій і будемо працювати далі, – зазначив Валерій Головко.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.