Воїни-янголи повернулися додому

Близько 14-ї години у суботу, в день чуда Михайла-архистратига, справді сталося маленьке диво – на рідну землю повернулися 37 бійців 8-ї окремої автомобільної санітарної роти. Зустрічали їх велелюдно біля адмінбудівлі, що на Жовтневій, 45, рідні, близькі, друзі, а також побратими, які нещодавно, 5 вересня, само виходили з автівок в море обіймів і поцілунків.
– Приїхали вп’ятьох із Кременчука. Чекаємо чоловіків – Миколу Кучеренка й Артема Скирду. На душі радість, – каже Тетяна Кучеренко.
– Дякувати Богу, що повернулися живими. Це найголовніше, – додає Олена Скирда.
– Ми приїхали з двома донечками – Євгенією і Валерією – та дідусем чоловіка, – каже Тетяна Кучеренко.
– Микола – мій внук. Як же я міг його не зустріти, він же у мене один. Пробачте, – втирає непрохану сльозу вісімдесятидворічний Яків Михайлович Шевченко.
– Тата дуже чекали. Говорили, що любимо, щоб швидше приїздив. Цей прапор замовили, – говорить донька воїна Євгенія. Тримає синьо-жовтий стяг. На ньому зверху напис “Україна”, посередині – темно-синій тризуб із зеленою змією – як символ медиків, а по обидва боки слова: “Воля або смерть”, знизу – “8 окрема автомобільна санітарна рота”.
Люди пожвавлюються – нарешті їдуть! Ось і дві автівки із бійцями. Уже з вікон чоловіки посміхаються і махають своїм рідним і близьким. Валерія не може стримати сліз, чекаючи тата Миколу Кучеренка. Як тільки-но він виходить із машини, кидається йому в обійми зі словами: “Тату, я думала, ти не повернешся”, – і міцно обіймає батька. Потім, коли, вишикувавшись перед сценою, воїни слухатимуть музичне вітання, підійде до найріднішого. Він візьме її на руки, дівчинка міцно обійме тата, притулиться своєю щічкою до його щоки й щасливо позиратиме на людей, що прийшли зустріти бійців.
Після звуків Державного гімну України хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто поклав своє життя за свободу й незалежність Вітчизни.
– Дорогі друзі, від імені всіх територіальних громад щиро вітаю вас із поверненням на рідну землю. Ваша благородна місія ще тяжча за ту, коли потрібно стояти з автоматом і бачити перед собою ворога. Проте ви її виконали, притому з великою честю. Щирі вам шана й подяка. Нині ви – зразок для багатьох молодих людей, для дітей та внуків, бо ви – захисники Вітчизни. Приємно у ваших лавах бачити своїх друзів, які повернулися на рідну землю. Щиро зичу вам адаптуватися до мирного життя. Велика подяка вам, матерям вашим, дружинам і дітям, які ходили до церкви й молилися. Їм було тяжко, але ви молодці – всі повернулися, – привітав побратимів голова обласної ради Петро Ворона.
– Хлопці, ми дуже раді зустріти вас на рідній землі, на Полтавщині. Сьогодні у місті – свято вишиванки, не чути пострілів, мир і спокій. А чи могло б так бути, якби ви не захищали нас там? Воїн-янгол – так вас називають, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.
Від місцевої громади бійців привітав заступник міського голови Полтави Юрій Левченко. Пісню захисникам подарувала солістка обласної філармонії, лауреат всеукраїнських та обласних конкурсів естрадної пісні Аліна Філіпюк.
Підходимо привітати з поверненням санітара Владислава Буколова. Про нього та його побратима Тараса Безкровного “Зоря Полтавщини” писала в номері від 22 травня 2015 року.
– На душі – прекрасні відчуття. Ось моя найбільша нагорода, – посміхається, тримаючи на руках донечку Аню, Влад Буколов. – Рік і два місяці прослужив. Усі хлопці, які повернулися, мають статус учасника бойових дій. Заміна нам, на жаль, ще не прийшла. На рідній землі почуваюся чудово. Тарасик ще не приїхав, оскільки водії чекають заміни, бо потрібно машини передавати.
Разом із донечкою Анею бійця зустрічає син Михайло, дружина Анна, теща Галина Василівна і голова Федіївської сільської ради Решетилівського району Ольга Богушевська.
– Ми щасливі, – ділиться емоціями Галина Василівна. – Діти приховували, що Влад перебуває там. Я тільки місяць тому дізналася. Ледве його дочекалася. Навіть подумати не могла, що можна це приховувати. Дякувати Богу, що й інші матері зустріли своїх синів. Швидше б усі неприємнощі й ця війна закінчувалися, бо ми люди мирні.
Старший сержант 8-ї окремої автосанітарної роти Сергій Зарівчацький розповів, що в підрозділ у зону АТО цього тижня має приїхати заміна. І захисники повернуться додому.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.