Петро ВОРОНА: “Щоб влада була ефективною, не треба сидіти по крайніх хатах”

Ззовні Пашківська ЗОШ І–ІІІ ступенів, що у Козельщинському районі, – у належному стані, всередині – охайна, доволі простора, із розмальованими картинами стінами, профільними кабінетами, актовим залом… Але зачинена. Через низький контингент дітей – лише 29 учнів. Голова місцевого фермерського господарства Станіслав Лобач розповідає, що із першого вересня упродовж 10 днів школярі сиділи під дверима закладу із надією, що він знову відчинить двері. Але, на жаль, так дива і не сталося.
Голова обласної ради Петро Ворона разом із першим заступником голови обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Валерієм Калюжним і помічником народного депутата Миколою Василенком приїхали в Пашківку ознайомитися із проблемною ситуацією й визначити шляхи її вирішення. Зустріч відбулася в актовій залі школи. Близько півсотні людей прийшли висловити власну позицію щодо закриття закладу. Приїхали й керівники району – голова Козельщинської райдержадміністрації Олександр Перепелиця, голова районної ради Юрій Марченко і начальник відділу освіти, сім’ї та молоді РДА Олег Кабаченко.
DSC_0327Дітей перевели до Пригарівської школи, де вже навчалися 69 учнів, ще двоє вихованців відвідують Галещинську школу, розповів Олександр Перепелиця. Старших класів, 11-го й 10-го, у Пашківській ЗОШ І–ІІІ ступенів на 1 вересня нинішнього року не було. Громада говорить, що коли постало питання про закриття освітньої установи, то старшокласники вирішили вступати в профтехучилища, коледжі й технікуми, щоб не переводитися до інших шкіл.
Дізнавшись про рішення щодо закриття навчального закладу, громада пропонувала створити на його базі дитячий садок, ФАП, бібліотеку, але далі ідей справа не зайшла. У селі впроваджували проект ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, тож керівництво району запропонувало людям створити відповідний проект задля залучення необхідних коштів. Громада відповіла: “Ми не розуміємось у цій справі, нехай би нам хтось допоміг його розробити”. Детальних роз’яснень людям ніхто не надав, а одержані кошти у сільській раді вирішили спрямувати на ФАП, не порадившись із тамтешніми мешканцями, розповіла місцевий підприємець Ярослава Глущенко.
– Шкода втрачати такий заклад, – каже колишній директор Пашківської ЗОШ І–ІІІ ступенів Андрій Лець. – Приміщення школи, на мою думку, є одним із найкращих у районі. Тут сучасний спортивний зал, майстерня, їдальня, є внутрішні туалети, просторі світлі класи, у кожній навчальній кімнаті зроблені ремонти. Упродовж останніх років громада завдяки підтримці керівників місцевих фермерських господарств піклувалася про належний стан закладу.
До п’ятого й дев’ятого класів Пашківської школи ходили по чотири учні, до шостого й сьомого – по два, до восьмого – один. Першачками мали стати вісім дітей, наступного року – теж сім чи вісім.
– Коли в класному колективі четверо осіб, то, батьки, на вашу думку, діти добре розвиватимуться? Нормальний учнівський колектив – це, як мінімум, сім дітей. Тому тут варто говорити не лише про потребу зберігання школи, а й забезпечення нормального розвитку підростаючого покоління. Інша проблема: що робити із приміщенням?.. Якщо нині у перший клас планувалося вісім дітей, на наступний рік – теж вісім, потім – сім, можливо, тут доречно створювати початкову школу? – зазначив Петро Ворона. – Шкільне приміщення – в гарному стані, рідко зустрінеш подібні в наших селах. Було б добре, якби тут розмістити початкову школу, дитсадок, ФАП і Будинок культури. Будівлю можливо зберегти для села, але тоді, коли ви всі цього захочете, згуртуєте зусилля. Ми могли б залучити не тільки ваші кошти, а й проекти міжнародних організацій, інші інвестиції.
DSC_0409 – Усі, окрім одного, місцеві фермери підписали лист, що готові підтримати школу, щоб її не закрили. Нехай би вона була не середньою, а початковою. Відповіді не дало районне керівництво, – зауважив Станіслав Лобач.
– Бібліотека в якому стані? – поцікавився Петро Ворона.
– У церкві, – відповіла громада.
У ФАПі, кажуть, ремонт, але перевести пункт до приміщення школи згодні. ДНЗ немає, дітей дошкільного віку, які б його відвідували, – близько 20. Належні умови для створення дитсадочка – кухня, туалет, ігрова й спальна кімнати є. Фермери готові підтримати ініціативу щодо створення ДНЗ.
– Районна влада недопрацювала. Якби я знав, що сюди заходить іноземний проект, то наполіг би, щоб його реалізували. Але, з іншого боку, й ви не проявили належної ініціативи, – звернувся до присутніх Петро Ворона. – Сільський голова спостерігала за процесом, і ви теж дивилися, що буде. Через це втратили час. Тож, перш за все, маєте 25 жовтня обрати достойного очільника сільради, який збереже приміщення школи, а з початку вересня       2016-го – відкрити тут НВК. До цього часу з нового бюджетного року сюди можна перевести Будинок культури, ФАП, бібліотеку. Відповідне приміщення, де розташовувався ФАП, рішенням сільської ради виносити на продаж і ліквідовувати, а вилучені кошти спрямувати сюди, на перебудову. Оберіть депутатів, які вам допомагатимуть. Думаю, при бажанні тут можна реалізувати будь-який проект. Цьогоріч почнемо працювати над залученням кількох із них, щоб завести кошти. Зі свого боку я допоможу. Головне – зберегти приміщення. А щоб влада у селі була ефективною, звертаюся до вас, не сидіть по крайніх хатах.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.