Волевиявлення – 25 жовтня

Сформовано 640 виборчих комісій
На засіданні ЦВК прийнято рішення про формування 640 обласних, районних (крім районів у Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення та міста Києва), районних у місті Києві виборчих комісій, які здійснюватимуть підготовку та проведення місцевих виборів 25 жовтня.
У протоколі засідання ЦВК зафіксовано результати проведеного напередодні жеребкування про включення кандидатур до складу ТВК з чергових та перших виборів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ. Окрім представників від місцевих організацій шести парламентських фракцій, до таких комісій увійдуть представники місцевих організацій 86 політичних партій – суб’єктів виборчого процесу.
Експерти – про новаціївиборчого законодавства
Аналітики вбачають у новому законі щодо місцевих виборів чимало як позитивних, так і негативних нововведень. На думку заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери, позитивних рис, на жаль, небагато. До них належать гендерна складова й так звана двотуровість обрання міських голів у великих містах. Саму ж виборчу систему, вважає Андрій Магера, можна віднести швидше до негативу: право на висунення кандидатів у всі місцеві ради, окрім сільських і селищних, фактично монополізується місцевими організаціями політичних партій. Нелогічним представник ЦВК вважає підвищення прохідного бар’єра з трьох до п’яти відсотків. Навіщо потрібна політична структуризація місцевих рад, які опікуються благоустроєм, дорогами, каналізаціями, а не питаннями НАТО чи Митного союзу, ставить він таке запитання. Науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань переконаний, що такий бар’єр не дасть змогу пройти до місцевих рад новим партіям. Боротьбі з порушеннями виборчого законодавства не сприятиме й правоохоронна система. Адже в ході парламентської кампанії із порушеного 291 кримінального провадження 222 було закрито. Лише два судових вироки стосувалися підкупу виборців і закінчилися штрафами. Хоча насправді їх було значно більше, особливо в мажоритарних округах – у цьому переконана координатор громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська.
Знову – крупи, консерви, дезінформація в Інтернеті?..
Ще не забулися скандальні довибори до Верховної Ради у 205-му виборчому окрузі Чернігова з масовою роздачею продпакетів, як на новий рекорд за рівнем брудних технологій замахнулися вибори міського голови Херсона. Старт агітаційної кампанії вибухнув одразу кількома скандалами. Наразі правоохоронці розшукують загадковий мікроавтобус, із якого у спальних мікрорайонах обласного центру від імені одного з кандидатів роздавалися пенсіонерам пакунки із крупами, консервами, цукром, олією. Щедрий кандидат свою причетність до події заперечив і назвав це провокацією. Тим часом у соцмережах з’явилися фейкові сторінки публічних осіб – громадських діячів, лікарів, політиків, від імені яких ведеться агітація за того чи іншого кандидата на посаду міського голови. Попри те, що авторитетні херсонці заперечують свою причетність до закликів підтримати псевдофаворита перегонів, у мережі щодень використовуються інші прізвища “агітаторів”.
Отож, як бачимо, ніщо не нове під Місяцем. Але ж так хочеться сонячного світла правди й справедливості.
(За матеріалами ЗМІ).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.