Спогад чуда Архістратига Михаїла в Хонах

За церковним православним календарем 19 вересня звершується спомин чуда Архістратига Михаїла в Хонах (Колосах). Велична подія відбулася в ІV столітті.
У фрИгійському місті Колоси (сучасна територія Туреччини) височів прекрасний храм на честь Архістратига Михаїла, а поблизу знаходилося цілюще джерело. Храм був споруджений стараннями одного багатого грека як подяка Богові й Архістратигу Михаїлу за зцілення його доньки водою із чудодійного джерела.
У храмі протягом майже 70 років служив паламарем благочестивий чоловік на ім’я Архип. Палкою проповіддю про Христа і прикладом свого богоугодного життя він навернув багато язичників до християнства. Озлоблені ідолопоклонники замислили знищити святий храм і одночасно згубити Архипа. Вони з’єднали дві гірські річки в єдине русло й направили вбивчу течію на храм. Благочестивий праведник Архип підніс свої молитви до Архістратига Михаїла, щоб урятувати святиню. Чудесним чином Архістратиг з’явився біля храму й ударом свого жезла зробив у горі широку розщелину. За його велінням вируючі води хлинули в цей отвір, не завдавши храмові жодної шкоди. Місце, де звершилося чудо, здобуло назву Хони, тобто “отвір”, “розщелина”.
За народними повір’ями Михайлове Чудо – свято особливе: на тих, хто не шанував його і працював цього дня, як зазвичай, чекали неприємні сюрпризи – навіть найпростіша робота йшла не так, як треба, виходило з ладу обладнання…
Архістратиг Михаїл є одним із найшанованіших українцями святих. У народних уявленнях він уособлює захисника знедолених і немічних. Але водночас сприймається і як суворий суддя, котрий відводить душі померлих людей на небо та зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки.
Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.