На шляху до глядача

Щороку в другу суботу вересня працівники кінематографії відзначають своє професійне свято, яке запроваджене президентським указом від 12 січня 1996 року.
Першу українську кінострічку зняли у вересні 1896 року в Харкові, першим оператором був фотограф Альфред Федецький, котрий зняв кілька хронікальних сюжетів, а в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі. Першою українською кіноактрисою стала наша землячка Віра Холодна.
У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію імені Олександра Довженка). Українські митці створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно.
Цьогоріч напередодні свята головною подією в кіномистецькому просторі держави стали заходи з відзначення 50-ї річниці прем’єри “Тіней забутих предків” у столичному кінотеатрі “Україна”. Півстоліття тому прем’єрний показ шедевра української і світової кінематографії перетворився на протест української інтелігенції. Тоді Василь Стус, Іван Дзюба, Мирослав Скорик, Георгій Якутович і В’ячеслав Чорновіл виступили проти політики влади, публічно оприлюднивши інформацію про арешти творчої української інтелігенції. З того часу почала відлік епоха шістдесятників, руху, який довів, що Україна буде боротися і врешті виборе свою державну незалежність.
Художній фільм “Тіні забутих предків” за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператор – Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963–1964 роках у справжніх гуцульських хатах та на околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області.
Ця стрічка зайняла особливе місце в історії України. Як наголошує головний редактор часопису “КіноТеатр” Лариса Брюховецька, “…це справді мистецький шедевр. Фільм “пішов” на міжнародний простір на початку 1965 року. Кожен кадр цього фільму знаковий, кожна мить цього фільму непересічна… Фільм “Тіні забутих предків” – це продукт колективної праці всіх шістдесятників”.
Урочистий вечір до 50-річного ювілею з демонстрацією відреставрованої версії “Тіней забутих предків” відбувся в тому ж кінотеатрі “Україна”. Відкрили захід Президент України Петро Порошенко, віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко, народна артистка України Лариса Кадочникова, народний артист України, композитор Мирослав Скорик, Герой України, поет Іван Драч.
Напередодні свого професійного свята творці сучасного українського кіно провели також кілька дискусій, обговорюючи проблему відродження галузі. Головний акцент, як і впродовж уже багатьох років, зроблено на необхідності державного фінансування. Кінобізнес існує за тими ж законами, за якими живуть і всі інші бізнеси. Адже відомо, що недостатньо лише виробити якийсь продукт – бодай і дуже високої якості. Інформацію про нього необхідно донести до споживача – наразі до глядача. А талановиті режисери, актори, оператори і сьогодні працюють в українському кіномистецтві.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.