ОДТРК “Лтава” на порозі великих змін

Нинішньої осені обласні державні телерадіокомпанії в країні будуть реорганізовані. Точніше, увійдуть до центральної структури – Національної телерадіокомпанії України, втративши статус юридичних осіб. Як це позначиться на колективі Полтавської ОДТРК “Лтава” і загалом на місцевих телебаченні і радіо?

– У квітні 2014 року був ухвалений закон про Суспільне телебачення, згодом до нього вносилися зміни, і документ був підписаний Президентом. Це фактично означає, що в Україні дано старт суспільному телерадіомовленню, – коментує генеральний директор ОДТРК “Лтава” Євген Лопушинський. – Дискусія про це тривала довго. Ніхто, напевне, не заперечує, що нам, як і будь-якій цивілізованій європейській державі, треба мати інститут суспільного мовлення. І логічно, що такий створюється на основі державних мовників. На виконання цього закону є наказ голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України про реорганізацію всіх регіональних обласних мовників.
Тож ОДТРК “Лтава” в листопаді має припинити свою діяльність й інтегруватися до складу Національної телерадіокомпанії України.
– Хочу заспокоїти наших глядачів і слухачів: сам канал “Лтава” нікуди не зникне, і полтавська громада матиме своє телебачення, – продовжує Євген Лопушинський. – Має змінитися статус – буде створена філія в складі НТКУ, яка потім буде перетворена в Національну суспільну телекомпанію. Є запевнення, що кількісний склад полтавської філії на даному етапі збережеться, але при цьому має суттєво змінитися якість роботи. Регіональний суспільний мовник має стати незалежним від влади. На першому, перехідному, етапі залишиться державне фінансування, з часом буде винайдена оптимальна модель, щоб у цьому питанні суспільний мовник був абсолютно незалежним. Тобто з листопада ми стаємо філією з правом самостійного мовлення, правонаступником “Лтави” з усіма зобов’язаннями й правами. У людей великі переживання стосовно того, що можуть усіх одночасно звільнити і заново формувати колектив. Реорганізація пройде цивілізовано, з дотриманням законів, переглядатимуться штати відповідно до завдань, які ставитимуться перед суспільним мовленням. Головна місія – інформувати громадян, подаючи об’єктивну, достовірну, незаангажовану інформацію. Буде організоване навчання для працівників, насамперед журналістів, як працювати в нових умовах.
***
– Отримано наказ Держкомтелерадіо про реорганізацію Полтавської ОДТРК “Лтава”, як і всіх інших обласних телерадіокомпаній, шляхом приєднання до Національної телекомпанії України, – каже голова первинної профспілкової організації “Лтави” Інна Сенько. – Цей процес сьогодні відбувається. Є постанова Кабміну про деякі питання утворення публічного акціонерного товариства “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Сама реорганізація не є підставою для розірвання трудових відносин із працівниками. Воно можливе лише при прийнятті рішення про скорочення штату або чисельності. Говорити про те, що кількісний склад або певні штатні одиниці будуть скорочуватися, не можемо, тому що немає ніяких відповідних документів, принаймні профком їх ще не бачив. Працівники попереджені про реорганізацію протягом двох місяців, але жодним чином не йдеться на сьогодні ні про скорочення, ні про вивільнення. Згідно з колективним договором, законами всі обов’язки бере на себе організація, до якої ми приєднуємось. Щодо зарплати поки що невідомо, бо немає нового штатного розпису, думаю, ближчим часом Держтелерадіо надасть нам якісь пропозиції. Нам важлива доля 227 працівників нашої компанії, і профком буде боротися за їхні права.
***
Документів про скорочення немає, повідомили в Полтавській ОДТРК, але всі очікують нового штатного розпису, і чи знайдеться у ньому місце всім, хто працює на “Лтаві”, – невідомо. Між тим, усі працівники мають вузьку спеціалізацію. Невідомість у долі колективу відтерміновується. Втрата статусу юридичної особи веде до втрати рахунків, фінансової самостійності. Скидається на те, що об’єднання телерадіоорганізацій міст і областей під єдиним крилом – це не децентралізація, а навпаки – зміцнення впливу центру. І до незалежності мас-медіа в такому разі далеко. НТКУ зареєстрована в Києві, найімовірніше, і податки із зарплат її майбутньої полтавської філії Полтава втратить. Тож зрозуміло, що нічого не зрозуміло.
***
– Наш журналістський осередок – найбільший в області й налічує близько ста членів, – додає керівник первинної організації НСЖУ ОДТРК “Лтава” Олена Вахницька. – Коли ми дізналися про реорганізацію в нашій структурі, звісно, люди хвилювалися, бо не знали, що їх чекає. На початку вересня на нараді представників Держкомтелерадіо, НТКУ, генеральних директорів ОДТРК виступила юрист Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, яка дуже нам допомогла, відстояла права близько 7 тисяч людей, наполігши на тому, що доцільніше на перших порах, поки не визначені штати суспільного мовлення, перевести всіх працівників переводом до нової структури. Ми стурбовані тим, щоб були дотримані всі соціальні права і гарантії членів Спілки. На даний момент про скорочення не йдеться, але наш осередок НСЖУ готовий, якщо стане зрозуміло, що буде скорочення згідно з новими штатами, захищати права спілчан, щоб вони не були порушені. Тому що НСЖУ об’єднує найліпших професіоналів своєї справи.
***
Яка доля цих професіоналів у нинішньому процесі, що втратить чи отримає місцевий глядач і радіослухач у результаті таких змін – поки що не відомо.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.