Листи з Другої світової

У залі Державного архіву Полтавської області відкрилася виставка “Листи Другої світової війни. 1939–1945”, приурочена до 70-ї річниці закінчення кривавого лихоліття.
– Ми хочемо показати, як страшна війна вплинула на долі простих людей. Листи різні, але зміст один – страждання, біль, розлуки, втрати однаково болючі для різних народів, – зазначила директор Державного архіву в Полтавській області Валентина Гудим.
В експозиції представлено листи як пересічних мешканців Полтави, так і відомих містян. У першому блоці – епістолярій видатних діячів: єпископа Мстислава (Степана Скрипника), митрополита Феофіла (Булдовського), літературознавця Петра Одарченка, багаторазового чемпіона світу з боротьби Івана Шемякіна. У другому – листи військових радянської та німецької армій, написані українською, російською й німецькою мовами.
В останньому блоці зібрані листи остарбайтерів. Із Полтавщини було вивезено до Третього рейху понад 156 тисяч молодих осіб, а повернулося – близько 100 тисяч. Архівні документи свідчать, що людей свого часу активно використовували як німецькі, так і радянські ідеологи…
“Мої батьки теж примусово працювали на німецьких фабриках, там народилася й старша сестра. Удома зберігаються чимало листів, у яких правду можна прочитати лише між рядками”, – поділився спогадами заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, який побував на відкритті виставки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.