Демонтаж відміняється

Повірка лічильників води, яку мешканці багатоповерхівок зобов’язані здійснювати один раз у три роки, створює їм неабиякий клопіт. Прилади необхідно зняти, відвезти до відповідної організації, а потім знову поставити на місце. Звісно, усі ці послуги є платними, але ще й вимагають витримки, адже за умови, коли мешканці квартири неспроможні самостійно демонтувати, а потім встановити лічильники, то потрібно шукати фахівця-сантехніка. Зазвичай в одній квартирі встановлюють чотири прилади, а тарифи деяких сантехніків інколи зашкалюють за 100 гривень за кожну одиницю.
Зважаючи на це, мешканці Кременчука з радістю зустріли звістку про те, що в місті почала діяти нова лінія автоматизованої повірочної системи, на якій за допомогою комп’ютерної програми достеменно визначається відповідність лічильників встановленим державним стандартам. Новий метод базується на фотофіксації та звірці показників лічильника і показників еталону з прив’язкою до місця зйомки за допомогою GPS навігації. Фото мають захищений код від несанкціонованого втручання. Далі ці файли передаються захищеним протоколом електронною поштою до Кременчуцької філії державного підприємства “Полтавський регіональний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації”.
Такий метод має декілька переваг. По-перше, він не потребує демонтажу приладів. По-друге, тільки державний повірник вирішує, придатний лічильник для подальшої експлуатації чи ні, та тільки він має право видавати свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.
Процедура – чесна й прозора. До того ж вона займає близько 20 хвилин на один лічильник. Вона не лише кардинально покращить точність повірки, а й заощадить час та гроші.
Фахівці метрологічної служби Кременчука розповідають, що нині в Україні такі установки працюють у десяти областях. Наддніпрянське місто також долучилося до застосування євростандартів у справі метрології. Однак не так усе просто. Прихильники новітніх технологій уже на першому етапі зіткнулися із супротивом старої затратної системи повірки лічильників. Структури, які тривалий час займаються цією дуже прибутковою для них справою, не хочуть втрачати вигідний бізнес. Єдиним союзником новаторів може бути місцева влада, яка, власне, й має турбуватися про надання якісних послуг населенню у всіх сферах його життєдіяльності.

Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.