“За Гідність, Волю, Україну”

Виставка під такою назвою діє в історико-краєзнавчому музеї Кременчука. За останні півтора року місто втратило 27 учасників бойових дій на Донбасі. Службовці артилерійської частини ЗСУ, що дислокується у місті, частини Національної гвардії, спецроти “Кременчук” і сотні мобілізованих кременчужан постійно перебувають у найгарячіших точках на Сході. Вони творять новітню історію боротьби нашого народу за свободу та незалежність. Тож працівники музею постійно ведуть збір експонатів для виставки на найбільш актуальну тему. Їм вдалося зібрати більше 200 світлин, зроблених очевидцями на Євромайдані та в зоні АТО.
Музей ще перебуває в процесі ремонту, однак це не завадило відкриттю виставки відразу в двох залах. Серед перших її відвідувачів були рідні та близькі полеглих захисників Вітчизни, військові, що проходять реабілітацію у госпіталі ветеранів війни, учасники Революції Гідності та АТО.
– Хочу подякувати усім, хто пам’ятає наших синів, – наголосила мама командира зенітної батареї 15-го батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади Андрія Покладова, котрий загинув у боях під Дебальцевим. – Як мати я дуже хочу, щоб усі наші солдати залишалися живими, а підростаюче покоління знало про цю гібридну війну тільки з підручників історії.
Серед експонатів є чимало фотографій та речей, переданих музею колишнім начальником обласного Кременчуцького військового ліцею, а нині заступником командира 37-го окремого мотопіхотного батальйону полковником Володимиром Поляковим. Тут і бронежилет, залитий кров’ю українського солдата, і каска, пробита кулями навиліт, і, на жаль, військова форма, що горить, як факел. Усе це спорядження мали наші бійці на початковому етапі військових дій, воно завдало більше шкоди, ніж користі. Перебуваючи у короткій відпустці, Володимир Поляков також завітав до музею й провів екскурсію для відвідувачів.
На виставці представлено експонати, пов’язані з Революцією Гідності. Також демонструються особисті речі Героя України, прапороносця дев’ятої сотні кременчужанина Ігоря Сердюка. Він загинув 18 лютого на Майдані, коли силовики відкрили вогонь по беззбройних громадянах. Ігор був дайвером, тож дружина Ірина передала до музею його водолазний костюм, численні нагороди та грамоти, улюблені книжки й інші речі Героя.
Почався новий навчальний рік, і працівникам музею буде про що розповісти школярам, які відвідують музей. Утім така виставка не єдина в Кременчуці. Майже одночасно в картинній галереї Наталії Юзефович запрацювала виставка “Ми – небайдужі! Війна і Незалежність”. Там представлені світлини, зроблені переважно на фотокамери мобільних телефонів у зоні АТО. Організатори поділили їх на три категорії: “Військові будні батальйону Кульчицького”, “Донецький аеропорт: як це було” та “Волонтерський рух – надійна підтримка армії”. Також тут розмістили стенд з фотографіями усіх загиблих кременчужан.

Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.