Преподобномученик Ніл Полтавський

Серед величезної кількості представників духовенства, які стали жертвами “червоного терору”, було багато священиків та ченців із Полтавщини. 17 липня минає 76 років з дня жорстокої розправи більшовиків над преподобномучеником Нілом Полтавським.
У 1919 році Полтавський Хрестовоздвиженський монастир постійно піддавався грабункам і погромам, які вчиняли більшовики. Ченців звинувачували в підготовці збройного повстання для повалення радянської влади. Арешти насельників обителі стали звичайною справою. Одного липневого дня до монастиря прийшли більшовицькі шпигуни, переодягнені в форму білих офіцерів. Вони звернулися до скарбника ієромонаха Ніла, просячи надати посильну підтримку. Отець Ніл, як ревний монах и добрий пастир, ніколи не брав до уваги особистості й політичні переконання тих, хто потрапив у біду, отож поставився до прохачів прихильно. Саме це й стало причиною розправи над ним більшовиків.
Червоноармійці взяли обитель в облогу. Один із них вистрілив і вибив прикладом рушниці віконну раму порожньої келії, яка належала ієромонаху Нілу, заявивши, що звідти стріляли. Бузувіри вчинили в монастирі страшний погром, не погребувавши забрати в ченців навіть взуття та білизну. Розграбовані були й церковні цінності.
Залишаючи монастир, червоноармійці забрали з собою ієромонаха Ніла та ієродиякона Амвросія. Останнього невдовзі відпустили, першому ж довелося витримати багато знущань. І це не тільки допити з побиттям. Більшовики прив’язували ієромонаха Ніла до коня й тягнули по землі, а на коня садили черницю й змушували поганяти. Та мученик у цей час тільки голосно молився.
17 липня отця Ніла разом із двома невідомими відвели в ліс поблизу Розсошенців і там всіх трьох розстріляли. Понівечене тіло невинного страждальця монастирська братія на чолі з ігуменом Аліпієм перепоховала на монастирському цвинтарі.
На жаль, ні світське ім’я, ні рік та місце народження Ніла Полтавського сьогодні невідомі. У 2011 році ім’я преподобномученика було внесено в Собор Полтавських святих. У 2013 році Священний Синод благословив внесення імені преподобного Ніла Полтавського в місяцеслів УПЦ зі встановленням дня пам’яті в день його мученицької кончини.

Підготувала Ярослава ЦВІЛЕНЮК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.