Полтавські протезисти повертають людям комфортне життя

Від протезної майстерні до сучасного виробництва
Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (Полтавське КЕПОП), яке у 1920 році починало свою історію зі звичайної протезної майстерні, нині виробляє більше сотні протезів на місяць із застосуванням компектуючих українського, німецького, японського, британського, корейського, китайського виробництва. Як розповів його директор Юрій Бондаренко, більше 20 років тому тут уперше в Україні було впроваджено у виробництво прогресивні технології німецької фірми “Otto Bok”. Наразі систему управління якістю сертифіковано згідно з вимогами міжнародних стандартів, отримано ліцензію Міністерства охорони здоров’я для надання кваліфікованої медичної допомоги. Впроваджено нові технології виготовлення 17 видів протезів кінцівок, ортезів для сидіння для дітей із ДЦП, ортезів для хворих на цукровий діабет, розроблено та впроваджено 45 нових моделей ортопедичного взуття та 12 фасонів підошов. Разом із департаментом праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації, Сумським інститутом фізкультури розроблено методику пересування на інвалідних візках та проведено навчання інструкторів. Це дозволило надавати інвалідам перші навики їзди на візках у кожному територіальному центрі за місцем проживання. За всю цю величезну роботу Юрій Бондаренко на урочистостях з нагоди 95-річчя підприємства подякував своєму дружному колективу – однодумцям, соратникам, колегам.
Новинки від  зарубіжних партнерів
Нині на обліку в Полтавському  КЕПОП, що обслуговує мешканців Полтавської, Сумської та Кіровоградської областей, перебуває 42 тисячі інвалідів. Із 6 полтавчан – учасників АТО, які на війні втратили кінцівки, двоє успішно протезовані на Полтавському КЕПОП. Це – окремий предмет гордості полтавських фахівців.
Зміцнюються міжнародні зв’язки. Саме Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство як надійного партнера для співпраці обрала італійська некомерційна асоціація ROADRUNNERHEART для втілення свого проекту в Україні. Вже підписана угода про співпрацю, і незабаром на підприємство надійдуть 55 комплектів протезів різного ступеня мобільності, призначених для людей з ампутацією нижніх кінцівок, постраждалих внаслідок війни в Україні: цивільних і військових, чоловіків, жінок та дітей (з пріоритетом для двох останніх категорій). На запитання, чим відрізняються італійські протези, Юрій Бондаренко відповів:
– Вперше в Україну будуть завезені протези зі значно функціональнішою карбоновою стопою. Це дорогі комплектуючі, але така стопа “підпружинює”, відтворює м’якість і плавність людської ходи. Угоду на поставку італійських комплектуючих до протезів укладено за сприяння обласної ради. Збір і підгонку протезу виконуватимемо індивідуально під кожного пацієнта, доки він перебуватиме у нашому стаціонарному відділенні. Тут людина зробить перші кроки на “власних” ногах після втрати кінцівки, – говорить Юрій Бондаренко.
Наразі підприємство веде переговори з Міністерством соціальної політики щодо відкриття реабілітаційного центру для інвалідів та учасників антитерористичної операції.
Доброволець  проігнорував “бронь”
У роки Другої світової війни на працівників протезної майстерні поширювалася так звана “броня” від мобілізації. Адже попит на продукцію таких фахівців зростав саме в тяжкі часи поранень, каліцтв, людського горя. На жаль, такі часи знову повернулися в Україну.
Нещодавно представники підприємства на чолі з Юрієм Бондаренком відвідали на передовій свого колегу Віктора Лебедєва, заступника директора Полтавського КЕПОП із загальних питань та розвитку. Чоловік проігнорував можливість мирно працювати й пішов на війну добровольцем. У 16-му окремому мотопіхотному батальйоні 92-ї окремої мотострілкової бригади ЗСУ служить уже три місяці. Тоді колеги допомогли з екіпіровкою, тепер привезли гостинці. На фото – усміхнені озброєні чоловіки, мирні обійми на фоні військової техніки. …Нехай служиться вдало, нехай оминають осколки й кулі. Повертайтеся всі живими-здоровими.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.