Земні події небесного значення

Навіть найдивовижнішим у своїй силі прихиляти людей до добра особистостям Бог відпускає звичайні межі земного служіння. 5 липня минув рік відтоді, як після тривалої хвороби зупинилося серце Предстоятеля УПЦ, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана). Господь забрав його в надзвичайно складний для України час. Але немає сумніву, що й у небесних обителях не-втомний трудар уболіває за кращий день Батьківщини. Не всі знають про те, що в 2009 році Блаженніший фактично відмовився від висунення своєї кандидатури на патріарших виборах, мотивувавши це бажанням постати перед Богом 121-м митрополитом Київським. Так воно й відбулося.
Минулої п’ятниці в Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка відкрилася фотовиставка, присвячена пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. На представлених світлинах зафіксовані миті його перебування на Полтавщині. За понад два десятиліття Предстоятельського служіння Блаженніший близько десяти разів відвідував Полтавську єпархію УПЦ: освячував новозбудовані храми, очолював урочисті богослужіння з нагоди канонізації місцевошанованих святих, зустрічався зі студентами й викладачами духовного училища Полтавської єпархії у Комсомольську, благословляв тисячі вірян, які черпали з його проповідей, неначе з чистого, невичерпного джерела, сили, натхнення та світлу радість.
На виставці є розкішна можливість подовгу затримувати погляд на найсокровенніших моментах: Блаженніший молиться у вівтарі Свято-Миколаївського собору (Комсомольськ, 2006 р.), вклоняється іконі новопрославлених преподобномучеників у Мгарському Спасо-Преображенському монастирі (2008 р.), звершує чин освячення місця під будівництво храму святого апостола Андрія Первозваного в Полтаві (2010 р.)…
– Блаженніший Митрополит Володимир був тією знаковою особистістю, зустріч з якою впливала на все подальше життя. Мені пощастило, що я мав можливість багато з ним спілкуватися, – сказав на відкритті виставки митрополит Полтавський і Миргородський Филип. – Під час останніх наших бесід він говорив, що хотів би освятити новостворений іконостас у Мгарському монастирі. На жаль, це його бажання не здійснилося. Але й сьогодні вплив авторитету Блаженнішого Володимира, його молитва за нашу українську землю залишаються такими ж надзвичайно сильними, як і за його життя.
Багато йшлося на зібранні, зокрема, й про поетичний доробок Віктора Маркіяновича Сабодана. У виконанні архієрейського хору прозвучав його поетичний шедевр “Ромашка белая”, вкотре змусивши зал витирати непрохані сльози.
Фотовиставка “Блаженніший Митрополит Володимир на Полтавщині” триватиме до 17 липня. За словами директора Галереї мистецтв Ольги Курчакової, всі, хто її відвідають, вийдуть осяяні добром.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.