Об’єднання громад потребує виважених рішень

Питання реформування місцевого самоврядування обговорювали учасники засідання за “круглим столом” – сільські голови, фахівці в галузі державного управління, депутати обласної ради, представники громадськості та експерти. Зустріч відбулася за ініціативою Офісу реформ в Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.
Процес об’єднання громад тільки починається. І громадські активісти, і представники влади наголошують: потрібно більше говорити з людьми, проводити роз’яснювальну роботу, аби ті, хто не знає змісту ініціатив, краще його розуміли та не жахалися змінам, а також могли вплинути на керівників, які подеколи заради власного зиску їх провокують відмовитися від реформ.
– Передача повноважень на місця надзвичайно важлива, бо відповідно до старої системи всі питання вирішуються “згори”. Така модель відносин не має майбутнього, бо не враховує ініціативу, потреби простого громадянина. Децентралізація – крок позитивний, я його підтримую, – наголосив депутат обласної ради, голова депутатської групи “Європейський вибір” Дмитро Хрістов.
– Земельні й адміністративно-територіальні реформи завжди проводилися уповноваженими органами, які мали виключні повноваження, а не на громадських засадах. При тому реформування відносин у цих галузях – постійний процес у світі. Усі держави Європи в післявоєнний період скоригували свій адміністративно-територіальний устрій. Але подібної константи, як у нас, щоб із 1966 року по 2015-й не проводити жодних змін у галузі, більше ніде немає, – зазначив кандидат наук із державного управління Григорій Шарий і додав: – потрібно внести зміни до Земельного кодексу України і повернути повноваження щодо розпорядження землями в адміністративних межах органам місцевого самоврядування в повному об’ємі, виділивши лише державний стратегічний фонд. Об’єднувати громади треба, але відповідні рішення мають бути виважені. При цьому варто внести зміни до системи оподаткування й встановити вищий збір на землю.
Констатувалося, що недоліки в законодавстві, розробленому для проведення реформи, є, проте проблеми слід вирішувати. Як зазначалося на зібранні, потрібні лідери громад, які готові працювати на перспективу, цілеспрямовано використовувати кошти, розробляти проекти розвитку територіальних громад. Задля допомоги останнім у складанні таких проектів учасники на зустрічі запропонували створити на районному рівні агенції регіонального розвитку.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.