На порозі жнив

Спільне розширене засідання колегії обласної державної адміністрації і регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування провів голова ОДА Валерій Головко. У роботі засідання взяв участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Перед початком роботи зібрання за традицією групі представників полтавської громади було вручено почесні відзнаки.

Про готовність області до збирання ранніх зернових культур та формування запасів продовольчого зерна доповідав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. За його словами, порівняно з минулим роком площа ранніх зернових збільшилася цьогоріч на 70 тисяч гектарів і складає 407,1 тисячі гектарів. Усі вони вчасно підживлені, якісно доглянуті, й прогнозований вал ранніх зернових планується вищий за минулорічний – 1,7 мільйона тонн.
Загалом по області в структурі посівних площ пшениця й жито складають 18,5 відсотка, що майже на 5 відсотків більше проти минулого року. Для зберігання зерна в області налічується 74 елеваторних комплекси загальною потужністю 3,6 мільйона тонн.
У ході обговорення пролунала пропозиція оптимізувати роботу служби ДАІ на час жнив. Адже  до пересування великогабаритної зернозбиральної техніки польовими дорогами, перетинання нею автошляхів є чимало вимог, на думку виступаючих, не завжди доцільних у жнивну пору.
Також констатувалося, що до облдержадміністрації надходять листи від керівників сільгосппідприємств із проханнями забронювати хліборобів від мобілізації хоча б на час жнив. Адже надзвичайно дорога сучасна зернозбиральна техніка вимагає висококваліфікованих фахівців, вибуття яких може поставити під загрозу збирання хліба. Валерій Головко звернувся до голів райдержадміністрацій з вимогою зустрітися з виробниками, забронювати найцінніші кадри. А військовим комісарам рекомендував більше співпрацювати з центрами зайнятості.
Окремою темою стало обговорення меморандуму між ОДА та ПАТ “Аграрний фонд”. Під час дискусії вирішили зібрати на окрему нараду представників Аграрного фонду, основних гравців зернового ринку та хлібопекарів, щоб відпрацювати заходи, які дозволять забезпечити стабільну ціну на хліб хоча б соціальних сортів. На адресу самого Аграрного фонду, який, за словами Валерія Головка, не виконує своєї прямої функції стабілізатора цін, прозвучало чимало критичних зауважень. В обговоренні виступили голова ради сільгосптоваровиробників області Іван Кочерга, директор ТОВ “Полтавський хлібокомбінат “Кулиничі” Олександр Козуб, генеральний директор ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” Микола Кочерга, менеджер Аграрного фонду Сергій Хоменко.
Про реалізацію державної політики з питань профілактики та лікування серцево-судинних захворювань доповідав директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Заслухавши доповідь, учасники колегії з приводу втручання в діяльність департаменту окремих представників громадськості наголосили: медики не можуть працювати під таким тиском. Валерій Головко повідомив, що на останній нараді з силовиками таким діям було дано правову оцінку. А за кількістю реалізованих програм та пілотних проектів департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА є одним з кращих в Україні. Схвально сприйняли присутні співдоповіді професора УМСА, доктора медичних наук, голови асоціації кардіологів області Івана Катеринчука та голови постійної депутатської комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Михайла Винограда. Вони зокрема наголосили: щоб не витрачати державні кошти даремно, необхідно вести широку профілактичну роботу. Роль ЗМІ у цьому важко переоцінити. Михайло Виноград наголосив, що найактивніше пропаганду медичних знань серед населення веде Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини”.
З обговорюваних на зібранні питань прийнято відповідні рішення.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.