Шлях до реформ відкрито

Відбулося друге пленарне засідання 29-ї сесії обласної ради шостого скликання. Його провів голова обласної ради Петро Ворона (фракція “УДАР”). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Керівники області оголосили подяки за особистий внесок у розвиток полтавської громади та вручили почесні відзнаки фахівцям різних галузей народногосподарського комплексу, переможцям обласних конкурсів.
Депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять свого колеги Віктора Гришанова, який передчасно пішов із життя, та героїв, які загинули, захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність України на Сході нашої держави.
На пропозицію президії обласної ради, Координаційної ради при голові обласної ради, постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр  до порядку денного другого пленарного засідання 29-ї сесії облради загалом було включено додатково 6 питань.
Депутат Олександр Масенко (КПУ) порушив питання про необхідність передачі документів Оржицького цукрозаводу до районного архіву, щоб колишні працівники цього підприємства могли отримати відповідні довідки.
Після формування порядку денного депутати перейшли до обговорення головного питання – затвердження Перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Петро Ворона зазначив, що при формуванні проекту вказаного плану були враховані пропозиції місцевих територіальних громад і районів.
IMG_9250– Перспективний план формування територій дає можливість тим громадам, які сьогодні прагнуть об’єднання, отримання справжніх повноважень щодо свого розвитку, можливість рухатися далі. Перспективний план – це тільки наміри громад про об’єднання, бо, як вказано в проекті рішення, після схвалення він відправляється безпосередньо громадам на подальше обговорення і схвалення на сесіях громад певних територій, – наголосив Валерій Головко.
Він запропонував депутатам підтримати даний Перспективний план і дати початок децентралізації влади в Полтавській області.
На недостатній нормативно-правовій базі для впровадження адміністративно-територіальної реформи наголосив Олександр Масенко, зазначивши, що нині невідомо, які фінансові ресурси отримають пореформовані громади. На відсутності законодавчого підґрунтя для об’єднання громад акцентував і депутат Юрій Кривошеєв (“Народний фронт”).
Голова постійної депутатської комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства Степан Бульба (СПУ) висловив занепокоєння з приводу того, що в Перспективному плані не відображене рішення самодостатньої Савенцівської сільради Миргородського району про її самостійне функціонування.
Підтримати 59 уже об’єднаних громад з тим, щоб у перспективі дати шанс для розвитку й об’єднання ще понад 200 громад, закликав присутніх депутат Іван Близнюк (“УДАР”). Врахувати всі пропозиції та побажання територіальних громад закликали депутати Лев Жиденко (“Європейський вибір”), Анатолій Шкарбан (“Європейський вибір”), Віктор Бережний (“Батьківщина”).
Після внесення змін і доповнень депутати схвалили проект Перспективного плану формування територій громад Полтавської області, чим, за словами Героя України, депутата обласної ради Тетяни Корост (“Рідне місто, Рідний край”), відкрили шлях до реформ і вступу в Євросоюз.
У ході пленарного засідання депутати затвердили План роботи обласної ради на ІІ півріччя 2015 року, внесли зміни до бюджетних призначень головних розпорядників коштів обласного бюджету на 2015 рік. В обговоренні питання взяли участь депутати Валерій Пархоменко (“Рідне місто, Рідний край”), Олександр Масенко, Анатолій Шкарбан, Олександр Залужний (“Совість України”), Володимир Оніщенко (“Єдність”), Олександр Удовіченко (“Рідне місто, Рідний край”), Олег Овчарь (“Батьківщина”), Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”), Іван Панасенко (“УДАР”).
Були також підтримані проекти рішень щодо погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу Хорольським комунальним підприємством “Комунсервіс” на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянки родовища підземних питних вод на території міста Хорол; внесення змін до рішення другого засідання 24-ї сесії обласної ради шостого скликання від 24 вересня 2014 року “Про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу обласним комунальним виробничим підприємством водопровідно-каналізаційного господарства “Миргородводоканал” на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянки родовища підземних питних вод на території міста Миргород.
Своїм рішенням депутати підтримали встановлення Почесної відзнаки – нагрудного знака обласної ради “За вірність народу України”.
Проект Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо передачі повноважень органам місцевого самоврядування депутати доручили доопрацювати президії обласної ради.
У “різному” депутат Володимир Беседа (“Рідне місто, Рідний край”) поінформував про протиправні, за його твердженням, дії працівників міліції щодо гадяцьких підприємців; Іван Панасенко – про незаконне користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення у Кременчуцькому районі та неналежну реакцію на це з боку районної прокуратури і міліції; Віктор Бережний – про незадовільне реагування облдержадміністрації на депутатський запит; Степан Бульба – про необхідність оприлюднення на сайті обласної ради списку громад, які вирішили утриматися від об’єднання; Микола Хоменко (“Промисловці Полтавщини”) – про необхідність збільшення фонду для надання депутатами матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам; голова громадської організації “Відродження Полтави” Сергій Чередніченко висловив критичні зауваження щодо медичного обслуговування громадян.
* * *
В інтерв’ю журналістам голова обласної ради Петро Ворона зазначив, що депутати, схваливши Перспективний план формування територій громад Полтавської області, дали можливість тим громадам, які виявили бажання об’єднатися, працювати у новому форматі. Громади, які вирішили утриматися від об’єднання, будуть функціонувати, як і раніше, або відповідно до Закону України “Про співпрацю територіальних громад”. Разом з тим голова обласної ради визнав, що облдержадміністрація вчасно не надала депутатам усіх необхідних документів, тому нарікання депутатів, на його думку, є справедливими.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.