“Рутинна” робота пенсійників триває…

Нині з урахуванням ряду прийнятих законодавчих актів та урядових постанов чимало пенсіонерів звертатимуться до територіальних управлінь Пенсійного фонду України. Враховуючи роботу громадських приймалень у кожному управлінні Фонду та відповідно відсутність будь-яких черг відвідувачів, літні люди знаходять відповіді на свої запитання у фахівців Фонду.
Разом з тим до редакції надходить від читачів чимало запитань. Прокоментувати деякі з них ми попросили начальника управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві Людмилу Смотрицьку.
– Людмило Олександрівно, які основні зміни відбулися в пенсійному забезпеченні громадян?
– Як вже неодноразово повідомлялося на шпальтах різних видань, починаючи з січня поточного року, проводиться оподаткування пенсійних виплат. Базою для оподаткування є розмір пенсій, який перевищує 3654 гривні на місяць – у частині такого перевищення. Ставка податку складає 15 відсотків та додатково 1,5 відсотка – військовий збір, тобто сумарно застосовується 16,5 відсотка. Податковим агентом є Пенсійний фонд, а контролюючим – Державна фіскальна служба.
Починаючи з квітня цього року, певні зміни торкнулися працюючих пенсіонерів, у тому числі суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від їхнього доходу. Так, якщо розмір пенсійної виплати перевищує 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, тобто понад 1423,5 гривні, до виплати спрямовується лише 85 відсотків загального розміру пенсії, але не менше 1423,5 гривні.
Законом захищені у виплаті пенсій інваліди І та ІІ груп незалежно від причини інвалідності, інваліди війни ІІІ групи, учасники бойових дій, члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, працюючі пенсіонери, у яких розмір пенсії менший 1423 гривні 50 копійок, та пенсіонери, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім тих, хто працює на посадах, що дають право на призначення пенсій за спецзаконами).
Також з 1 квітня 2015 року призупинена виплата, так би мовити, спецпенсій для працюючих нині пенсіонерів на роботах, що давали право на спецпенсію (органи прокуратури, судді, державні службовці та прирівняні до них особи). Виняток при цьому законодавчо встановлений лише для наукових працівників, військових пенсіонерів.
Принагідно варто зазначити, що науковим працівникам, які нині працюють на відповідних посадах, з 1 квітня по 17 травня цього року пенсія виплачувалася у розмірі 85 відсотків виплат, обрахованих за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Після вказаної дати згідно з внесеними змінами до законодавства, якщо “наукова” пенсія призначена до 1.10.2011року, вона виплачується у розмірі 85 відсотків саме розміру “наукової” пенсії.
Всі ці нарахування здійснювалися в автоматизованому режимі – за матеріалами пенсійних справ, без персональних залучень пенсіонерів.
Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до законодавства поновлюється у тих же розмірах і за тими ж правовими нормами, що були до 1 квітня 2015 року.
Вирішення питання щодо віднесення особи до непрацюючої залежить від даних, наявних у трудовій книжці, в даних системи персоніфікованого обліку, та відсутності інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця.
Якщо пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору або займається підприємницькою діяльністю, він вважається працюючим.
І хоча законодавством закріплено обов’язок пенсіонера повідомляти органи Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії про дату працевлаштування та звільнення, вид зайнятості шляхом подання заяви, на превеликий жаль, ці норми не завжди ними дотримуються.
З метою впорядкування наявної бази отримувачів на предмет звільнення протягом квітня–червня органами Фонду проведена активна робота. Так, лише по Київському району актуалізовано 1547 пенсійних рахунків із залученням відповідних документів від заявників, яких було запрошено до управління. Кошти дораховані та повернуті отримувачам.
– Чимало звернень надходить від працюючих пенсіонерів з приводу можливості здійснення перерахунків пенсій в умовах сьогодення, а також люди опікуються напрацюванням, так би мовити, “трудового” стажу для майбутньої пенсії. Що Ви можете порадити в площині пенсійного законодавства та як можна вплинути на розмір пенсії?
– Будь-які прийняті зміни не стосуються визначення права на перерахунок пенсії. Нагадаю, що за наявності у працівника не менш ніж 24 місяців страхового стажу можливий перерахунок пенсійних виплат як по стажу і заробітку, так і лише з додаванням стажу роботи. При цьому фахівцями Фонду аналізується та проводиться більш доцільний перерахунок, тобто де пенсія буде більшою. Щодо дорахування стажу, то через 24 календарних місяці після останнього призначення/перерахунку його можна додати як повних 24 місяці, так і меншої тривалості.
Вельми важливим досягненням, безсумнівно, є той факт, що переважна більшість громадян працездатного віку нині перейнялися важливістю набуття страхового стажу для отримання будь-яких соціальних гарантій. У цьому є певний внесок і працівників Пенсійного фонду внаслідок активної інформаційно-роз’яснювальної роботи.
Розмір пенсії прямо пропорційно залежить від тривалості страхового стажу й отримуваної заробітної плати. Вплинути на розмір пенсійних виплат можна лише шляхом належного підтвердження всіх періодів трудової діяльності, оскільки право на пенсію визначається 15 роками страхового стажу, тобто періоду, протягом якого сплачені внески за кожний місяць не менш як з мінімальної заробітної плати. А чим більший розмір заробітку, тим більша пенсія.
– Людмило Олександрівно, а яка перспектива призначення спецпенсій? Які ще реформи плануються з питань пенсійного забезпечення громадян?
– Нагадаю, що нормою законодавства було встановлено призупинення призначення спецпенсій та опрацювання уніфікованого єдиного закону щодо пенсіювання громадян. Нині документ опрацьований урядом України та знаходиться на розгляді в парламенті. На сьогодні Пенсійний фонд як орган виконавчої влади виконує норму діючого закону.
Як відомо, з 1 червня 2015 року поточного року набула чинності норма закону про призупинення призначення та перерахунку пенсій за спеціальними законами. Не торкнулася вона тільки виплат, які призначають науковим працівникам, військовим пенсіонерам та чорнобильцям. Іншим громадянам, які планують зараз вийти на заслужений відпочинок, пенсія призначається на загальних підставах – за “трудовим” законом.
Стосовно перспектив, то хочу повідомити, що у разі ухвалення Верховною Радою України планується запровадження накопичувальної пенсійної системи з 2017 року, а також з 1 січня 2016 року в її рамках обов’язкової професійної пенсійної системи. З наявних проектів цих нормативних актів вбачається стимулювання як працівників, так і підприємств-роботодавців. Тож очікуємо їх прийняття, а ми в свою чергу будемо їх сумлінно виконувати.

Галина ДЯЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.