Не видати бажане за дійсне

Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради розглянула питання про перспективний план формування спроможних територіальних громад Полтавської області. У засіданні, яке вів голова обласної ради Петро Ворона, взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, голови районних рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, депутати обласної ради, представники Громадської ради при обласній раді.
Про роботу з виконання Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” поінформували виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов, експерт Офісу реформ Іван Лещенко, керівники районів і міст. Зазначалося, що частина територіальних громад прийняла рішення про об’єднання, частина вирішила утриматися та функціонувати самостійно, решта – вагається. Консультації тривають.
Петро Ворона вкотре звернув увагу на необхідність підготувати та розповсюдити матеріали, де на конкретному прикладі показати людям економічний ефект від об’єднання громад. Разом із тим наголосив: громади мають право як об’єднатися, так і не об’єднуватися та застеріг очільників районів і міст від тиску на громади. На його думку, рішення про об’єднання люди приймуть із часом, переконавшись у його доцільності. Голова обласної ради також підкреслив важливість впровадження на Полтавщині Закону “Про співробітництво територіальних громад” – реального правового інструменту акумуляції ресурсів для вирішення місцевих проблем.
Координаційна рада ухвалила рекомендувати голові облдержадміністрації відтермінувати розгляд на сесії обласної ради перспективного плану формування спроможних територіальних громад Полтавської області до прийняття відповідних рішень місцевими радами. Обласній державній адміністрації та обласній раді рекомендовано звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України з вимогою забезпечити реальну передачу повноважень на місця, ефективне функціонування громад. Головам райрад і сільським головам рекомендовано в межах Закону “Про співробітництво територіальних громад” реалізовувати соціально значимі проекти.
Підбиваючи підсумки, Петро Ворона констатував, що процес обговорення плану формування територіальних громад значно активізувався. Важливо врахувати у ньому думку кожної громади, не видати бажане за дійсне.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.