Філософія митця

У  Духовно-культурному центрі імені преподобного Паїсія Величковського Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП відкрилася персональна виставка художника Сергія Заварзіна “Мім. Філософія митця”. Перше знайомство полтавського глядача із його творчістю відбулося шість років тому в Художньому салоні.
Перебуваючи під впливом західноєвропейського сюрреалізму й американського магічного реалізму, митець віднайшов власний стиль, який визначив як “екзистенціальний хохмізм”, тобто поєднання жарту і сарказму, можливо, трагізму і драматизму.
– Сюрреалізм – це фантастика, сни, які перенесені на полотно, а мій стиль – це відображення реальної дійсності, сьогодення, – пояснив Сергій Заварзін.
Уперше митець взяв до рук пензля у 54 роки, до цього ж працював пілотом цивільної авіації. Розповів: коли багато всього побачив, захотілося залишити яскравий слід. Полотна Сергія Заварзіна вражають викриттям правди сучасного життя. У багатьох роботах простежується соціальна тематика. Найповніше художник розкрився у численних автопортретах. Один із них – на чорному тлі митець виділив лише очі, ніс і бороду – те, що робить його помітним серед інших.
Як наголошує Сергій Заварзін, за шість років творчість дуже змінилася. Безперспективні роботи він знищує. Нині в експозиції “Мім. Філософія митця” представлено 30 полотен, які вражають змістом і формою.
– Цікавий художник із своєрідною творчістю. Його роботи треба відчувати, слухати те, що говорить автор. Творчість Сергія Заварзіна дуже важко сприймається на перший погляд, та коли спілкуєшся з ним, розумієш ту філософію мислення – відкривається багато секретів, – поділився враженнями директор Духовно-культурного центру імені преподобного Паїсія Величковського Сергій Козлов.
Картини Сергія Заварзіна – яскраві й динамічні, подеколи – вражаючі та шокуючі. Вони можуть подобатися чи, навпаки, не сприйматися глядачем, але нікого не залишать байдужим. Ознайомитися із філософією митця й переглянути неординарні полотна можна до 5 липня.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.