Життя за гратами

Гуманізація суспільства загалом передбачає й гуманізацію пенітенціарних закладів. Таким є цивілізований підхід до процесу відбування покарань. В яких умовах утримують cьогодні засуджених? Чи забезпечені вони всім необхідним? Оцінити реалїї мали можливість журналісти, ознайомившись із умовами утримання засуджених у Машівській, що в селі Кустолово-Суходілка, виправній колонії № 9.
Заклад має закінчений цикл виробництва сільськогосподарського профілю з переробкою рослинницької та тваринницької продукції. Нині в колонії відбувають покарання 158 осіб. 2 тисячі гектарів землі потребують робочих рук – тут вирощують зернові, овочі. Урожай переробляється на олію, крупи, борошно, а тутешній хліб споживають не лише ув’язнені, а й мешканці села. Утримується більше тисячі голів ВРХ, з них 400 – дійне стадо. Є свині, коні, птиця. У мережі магазинів реалізуються ковбасні вироби. Тому роботи вистачає для всіх.
27-річний засуджений Олег Дурін із Донеччини зізнається, що саме тут вперше в житті побачив корову. Зараз працює дояром.
– Цю роботу обрав добровільно. Спочатку боявся підходити до корів, згодом звик.
Оскільки умови тримання – полегшені, засуджені утримуються не в камерах, а мешкають у гуртожитках. По території закладу пересуваються вільно, хоча й перебувають під постійним наглядом. До їхніх послуг є бібліотека, музична кімната, знаряддя для занять спортом, кімната відпочинку, доступ до мережі Інтернет і навіть православний храм.
За словами начальника колонії полковника внутрішньої служби Юрія Шевченка, ув’язнені мають право на щоденні короткострокові побачення, а з батьками, дружинами та дітьми можна провести разом до трьох діб на місяць у спеціально облаштованому готелі. Але це – за умови дотримання режиму відбування покарання, дотримання дисципліни й сумлінного виконання довіреної ділянки роботи. Лише в такому разі гуманізація пенітенціарних закладів сприятиме перевихованню.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.