“Спекулювати на АТО ми не дозволимо нікому”

У  ПОЛТАВІ демобілізовані військові створили громадську організацію “УКРОП”, яка захищатиме права та свободи учасників антитерористичної операції, дітей війни, волонтерів. Її презентували на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”.

ЧЛЕНАМИ “УКРОПу” стали демобілізовані бійці 16-го окремого мотопіхотного батальйону  92-ї окремої мотострілкової бригади Збройних сил України.
– Повернувшись додому, зрозуміли, що не можемо сидіти без діла, тому розпочали процес створення громадської організації, – наголосив командир третьої роти батальйону, голова ГО “УКРОП” Олександр Русін.
У зону бойових дій 16-й ОМБ ЗСУ потрапив навесні минулого року. Тоді на Полтавщині був сформований батальйон територіальної оборони, де служили і мобілізовані, й добровольці. Після місяця тренувань бійців відправили виконувати завдання в Ізюм, Чугуїв, Балаклію, що на Харківщині, потім перекинули на кордон із Придністров’ям. Згодом вони обороняли селище Кримське на Донбасі.
– Коли потрапили на передову, нам показали вирви й місця, де загинули наші бійці від артобстрілів. А незабаром уже й самі опинились під вогняною лавиною “Градів”. Обстріли тривали по кілька годин, – розповів заступник командира 3-ї роти батальйону, заступник голови ГО “УКРОП” Артем Дмитренко.
– Після всього, що пережили, спекулювати на АТО ми не дозволимо нікому, – додав Олександр Русін.
На прес-конференції також повідомили головні завдання й напрямки роботи ГО “УКРОП”. Зокрема планується активізувати роботу щодо створення загонів територіальної оборони в районах області, створити великий сільськогосподарський кооператив на базі об’єднання земель, виділених державою для учасників АТО під індивідуальне фермерське господарство. Спільно із ГО “Братерство АТО” започатковано програму підтримки громадського порядку патрульними службами разом із демобілізованими бійцями.
Наразі, наголосили в ГО “УКРОП”, гостро стоїть питання реабілітації військових. Адже до цього часу залишилися бійці, які ще не оздоровилися у санаторіях Полтавщини, хоча на сесії обласної ради відповідну Програму вже затвердили.
– Для її реалізації виділили понад два мільйони гривень із обласного бюджету. Але, на жаль, бюрократична тяганина в Полтаві ще не дозволяє демобілізованим обрати бажане місце для оздоровлення. В інших районах області цієї проблеми не виникало, – підкреслив Олександр Русін.
Засновники ГО “УКРОП” планують захищати інтереси бійців, зокрема економічні, правові, реабілітаційні й психологічні, а також допомагати родинам загиблих бійців. Одним із головних напрямків залишається волонтерство.
– Рік тому ми розпочинали волонтерську діяльність і сподівались, що з часом держава повністю забезпечуватиме армію. Але, на жаль, цього не сталося. Як і колись, у хлопців немає військової форми, амуніції, берців, бронежилетів, тепловізорів, а головне – питної води. Ми й надалі плануємо збирати та відправляти необхідні речі та продукти харчування, – зазначив волонтер, заступник голови ГО “УКРОП” Володимир Савченко.
Учасники прес-конференції повідомили: щоб вступити до лав ГО “УКРОП”, слід звернутись за адресою: м. Полтава, вул. Шевченка, 13-а, чи за телефоном: (0532) 65-68-05, (066) 878-16-82.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.