У світі гідно жити й ресурси захистити

“Встановлюйте теплорегулятори на ваші радіатори, утеплюйте своє помешкання, звільняйте простір навколо радіаторів, встановлюйте захисні алюмінієві екрани між стіною та батареєю”, – навчають правилам енергоефективності учні Полтавської ЗОШ № 38. Вони та  вихованці ще восьми навчальних закладів із обласного центру, Миргорода, Лубен і Комсомольська взяли участь у мікропроекті “Енергія в школах міста”, заключний етап якого відбувся нещодавно. Ініціатива працює в межах реалізації проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ “Енергоефективність у громадах” та спрямована виховувати у молоді ощадливе ставлення до енергетичних ресурсів.
– Полтавська облдержадміністрація звернулася до нас із пропозицією підтримати ініціативу шкільних освітніх проектів із енергозбереження, бо школи в цьому напрямку мають великий потенціал, крім того, робота над поведінкою споживачів – теж вельми важливий фактор, – розповіла експерт Проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ “Енергоефективність у громадах” Світлана Чеботарьова. – Ми обрали дев’ять пілотних шкіл регіону. Протягом навчального року учні й колективи освітніх установ працювали над покращенням енергоефективності закладів. Починали з обліку, щоб знати, скільки споживають ресурсів та скільки це коштує школі й місту. А потім визначали слабкі місця й запроваджували заходи з енергоефективності.
За словами головного спеціаліста департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Ірини Шебітченко, школярі охоче долучилися до мікропроекту. Вони брали участь у тематичних конкурсах, писали вірші, есе, складали екологічні проекти, працювали в агітбригадах, робили тематичні буклети й роздавали їх на вулицях.
– Ми зібрали дані за рік по споживанню тепла й електроенергії школами-учасницями, то в середньому кожна зекономила по 10 відсотків. Полтавська школа № 19 – цьогорічний переможець, адже їй вдалося заощадити 25 відсотків електроенергії протягом навчального року, – поінформувала Ірина Шебітченко.
– У нашому навчальному закладі замінили газову плиту, зробили відбивачі із фольги, щоб тепло більше зберігалося, замінювали на енергозберігаючі лампи, займалися ремонтом спортивного залу й установкою вікон. Зробили висновок: потрібно працювати у двох напрямках – інформаційному та господарському. Ми знизили затрати електроенергії, тепла й газу. Проект будемо й надалі впроваджувати, адже він ефективний, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Полтавської ЗОШ № 19 Марина Левенко.
Навчав присутніх економно споживати та зберігати ресурси Землі симпатичний Енергійко – учень 38-ї школи: “Час уже подбати про планету. Ви повинні в світі гідно жити й від марнотратства ресурси захистити”. Його підтримали однокласники: “Ми, молоде покоління міста Полтави, обіцяємо домашні завдання виконувати у світлу частину доби й при цьому заощаджувати електроенергію, зберігати кошти родини та пам’ятати про свій зір і здоров’я, скоротити кількість телефонних розмов, без яких можна обійтися, встановити часові межі для ігор на комп’ютері та перегляду телепередач, зберігати тепло у приміщеннях у холодну пору, заощаджуючи енергію та гроші, а ще – посадити дерево, дарувати свою енергію й тепло іншим, а також робити багато-багато щоденних добрих справ”.
Організатори мікропроекту наголошували, що це лише початок співпраці. Вони висловили сподівання, що наступного року до ініціативи долучаться більше освітніх закладів області.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.