Біла халатність

У  Полтаві медичний скандал. У міській дитячій клінічній лікарні трирічній дівчинці прооперували здорову нирку, ввважає мама. Вона стверджує, що її дитину просто переплутали з іншою пацієнткою. 29-річна Олена Г. звернулася із заявою про це до Ленінського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області.
Раніше лікарі поставили маленькій пацієнтці діагноз “рефлюкс лівої нирки
4-го ступеня” і мали провести ендоскопічну корекцію міхурово-сечовивідного рефлексу лівої нирки. Мама трирічної Альбіни відчула лихе, коли замість запланованих 40 хвилин її дитина провела в операційній майже 4 години. Олена увесь цей час була під дверима операційної. А те, що звідти вийшов медпрацівник і попросив підготувати її дівчинку до операції, підсилило почуття тривоги. “Моя дитина вже у вас”, – здивувалася жінка. Тоді медик, за словами Олени, підійшов до мами іншої дівчинки, яку мали оперувати пізніше, і почав розповідати їй про складнощі операції. “Та моєї дитини ще не оперували!” – подивувалася інша жінка.
Після слів: “Кого ви мені на стіл подали?” лікар повернувся в операційну, розповідала спантеличена Олена Г. журналістам. Трохи пізніше жінці повідомили, що її дитині шляхом хірургічного втручання лікували нирку, хоча насправді мали б це робити безопераційно. Коли Олені через кілька годин таки дозволили побачитися з донькою, вона із жахом виявила, що… 10-сантиметровий шов знаходиться не ліворуч, де згідно з діагнозом була хвора нирка, а праворуч. Жінка одразу заявила, що її дитині прооперували здоровий орган і викликала міліцію.
Натомість у медзакладі стверджують, що лікарська помилка виключена. Дитину оперував доктор медичних наук з
30-річним практичним досвідом. Його колеги розповідають, що патологію правої нирки виявили вже на операційному столі, а оскільки дитина була під наркозом, вирішили не гаяти часу. “Я був присутній на консиліумі з приводу цієї операції, – прокоментував ситуацію журналістам заступник головного лікаря Полтавської міської дитячої клінічної лікарні Степан Вернигора, – і можу сказати, що хірурги зробили все правильно. Справа в тому, що в ході операції виявлено ангіому саме справа, і вона кровоточила. Для консультації викликали ще й уролога. І в операційній було прийнято рішення оперувати праву нирку”. Керівництво лікарні також відкидає і саму ймовірність заміни пацієнтів.
Та Альбіні так і не провели запланованої процедури на хворій нирці. В залежності від післяопераційного стану пацієнтки втручання можна буде провести щонайменше через півроку. Весь цей час мамі дівчинки разом із пошуками винних у лікарській недбалості доведеться шукати інших медиків, котрі зможуть допомогти її дитині. “У мене є багато причин не довіряти цим лікарям, – говорить Олена Г. – По-перше, чому мені не видають документи, результати УЗД? По-друге, про хід операції мені докладно розповіли вже на наступний день, коли в справу втрутилася міліція. А по-третє, ця плутанина з пацієнтами… Жінка, доньку якої мали оперувати після Альбіни, говорила, що у її дівчинки камінь саме в правій нирці. Після нашої операції всі інші в той день відмінили, а цю жінку із донькою поспішно виписали. Мені це здається підозрілим. Сподіваюся, міліція усе з’ясує”.
У міліції відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником). За словами начальника УМВС України в Полтавській області Олега Беха, одна із версій слідства – лікарі переплутали дітей. “У палаті було двоє маленьких пацієнток. Замість того, щоб зробити реанімаційне хірургічне втручання одній дитині зробили операцію іншій. Це – колосальна халатність. Більше того, до нас надходить інформація, що лікарі почали знищувати всі документи, які можуть підтвердити їхню помилку. Медики якось загладжують вину перед матір’ю, але факт має місце. Тому я взяв під особистий контроль цю справу і постараюся довести її до суду”, – зазначив Олег Бех.
Наразі за цим фактом триває слідство. Якщо лікарська помилка буде доведена, винного чекає покарання у вигляді обмеження волі до 5 років або ув’язнення до
3 років з позбавленням права займатися медичною діяльністю три роки.
Водночас голова облдержадміністрації Валерій Головко, як повідомляє інформагентство “Еспресо.TV Полтавщина”, доручив провести службове розслідування щодо інциденту. “Справу щодо цієї жахливої лікарської недбалості я взяв під особистий контроль, – прокоментував Валерій Головко. – З’ясування обставин, за яких сталася лікарська помилка, – це справа честі насамперед для лікарів і для департаменту охорони здоров’я. Тим більше, що йдеться про життя дитини”.
Валерій Головко додав, що слід уже давно розірвати сумнозвісне коло “кругової поруки”, яка процвітає у медицині ще з радянських часів. Тому попросив правоохоронців поставитися до цієї справи принципово. Наголосив, що винні у лікарській недбалості не уникнуть покарання і будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.