Перш ніж об’єднуватися, громади хочуть з’ясувати “правила гри”

Минулої п’ятниці на розширене засідання президії обласної ради у сесійній залі зібралися члени координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, депутати обласної ради, делегації з районів (керівники сільських, селищних та районних рад, райдержадміністрацій), представники громадськості. Працювати довелося без перерви майже п’ять годин, адже на наступній сесії обласної ради знову піде мова про впровадження в області Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.
Адмінреформа: що за чим
Найгарячіші дискусії розгорілися саме через недостатню добровільність у ході об’єднання так званих неспроможних територіальних громад, а головне – через нерозуміння суті кінцевого результату. Адже, як з’ясувалося, мало хто з присутніх може сказати впевнено, чи існуватимуть незабаром хоч якісь райони взагалі. Бо кожній громаді доведеться піклуватися не лише про охорону здоров’я населення, дошкільну та шкільну освіту, але й, наприклад, про окреме… казначейство! Потрібні адмінприміщення для органів соціального захисту, пенсійного забезпечення, правоохоронців. Головний аргумент “знизу” – як не зводь сільради докупи, спроможних серед них можна на пальцях полічити. Головний аргумент “згори” – пропонований план об’єднання є лише проектом, але схвалити на сесії його треба терміново, до 1 червня. Інакше область втрачає перспективу отримати на проведення цієї роботи 80 мільйонів гривень від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Крім того, як прозвучало в ході дискусій, Україна має впоратися з організаційними моментами до 16 липня, щоб бюджет наступного року формувати вже за новим адміністративним устроєм.
Послідовність кроків у ході адмінреформи пояснив виконувач обов’язків директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов. Крок перший – розробка облдержадміністрацією проекту перспективного плану (його й запропонували президії для подальшого представлення на сесії), наступний – схвалення проекту обласною радою (це треба зробити на найближчій сесії). Затим відбудеться затвердження перспективних планів Кабінетом Міністрів України, і лише потім – добровільне об’єднання та формування органів місцевого самоврядування спроможних територіальних громад.
Як запевнив учасників зібрання перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький, про примусове об’єднання мова не йде, влада спілкується з районами, громадами, працює робоча група, створено Офіс реформ, вся інформація оприлюднюється на сайті ОДА.
Запитань значно більше, ніж відповідей
На доповідачів посипалася купа запитань від депутатів облради Валерія Капленка, Валерія Пархоменка, Олександра Масенка, Миколи Хоменка, Юрія Цомартова. Багато запитань так і залишилися без відповідей. А інформація заступника начальника управління – начальника відділу містобудування та архітектури Олександра Панкова про те, як, згідно з методикою, формувалися власне самі карти нового адмінустрою, керівники районів та сільські голови зустріли вкрай критично, особливо коли почалася демонстрація слайдів із картами устрою по районах. Категорично проти такого устрою висловилися голова Решетилівської районної ради Петро Кошовий, депутат обласної ради Юрій Лебедин, голова Кобеляцької районної ради Василь Мирошнеченко, голова Полтавської районної ради Василь Степенко, депутати облради Олександр Залужний, Іван Гальченко.
Заступник голови ОДА Олег Пругло переконував присутніх дати області шанс, адже, не почавши процес, не матимемо можливості вносити у перспективний план зміни, запропоновані громадами.
DSC_00223 (7)Омельницький сільський голова Кременчуцького району, голова Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Олександра Шереметьєва поділилася досвідом, як працювала районна робоча група у складі голів та секретарів сільських рад. Після підрахунку кількості посад, необхідних громаді для виконання всіх функцій і повноважень, дійшли висновку, що згідно з Законом “Про співпрацю територіальних громад” відділ містобудування та архітектури, архів, управління праці та соцзахисту, відділ охорони здоров’я, службу у справах сім’ї та молоді громадам доцільно утримувати гуртом.
Для цього укладається меморандум про співпрацю та договір про спільне утримання. Іти до людей, а не мітингувати в сесійній залі, закликав посадовців депутат облради Валерій Капленко.
Із залу неодноразово лунало: ніхто не проти реформи, але повноваження громад мають бути чітко прописані, потрібна конкретика, що саме утримуватимуть громади і за рахунок яких доходів.
Згідно з перспективним планом переважна більшість районів мають просто перетворитися на громади і утримувати інфраструктуру та органи управління вже власним коштом – зміниться система влади.
Виступали по черзі депутати і керівники районів та сільські голови. Більшість промовців схилялися до того, що добровільно об’єднуватися не виходить, а, скажімо, розбиті дороги навряд чи після об’єднання стануть кращими. І якщо Кабмін затвердить пропонований перспективний план, то потім не погоджуватися з ним буде вже пізно.
Після тривалого обговорення зрештою підтримали пропозицію голови обласної ради Петра Ворони взяти інформацію до відома й винести проект перспективного плану на розгляд сесії. Враховуючи, що часу на узгодження, переконання й спілкування в громадах лишилося лічені дні, вони будуть дуже “гарячими”.
Дебати навколо газет
Серед інших пропонувалося винести на розгляд сесії питання щодо фінансової підтримки видань “Зоря Полтавщини” та “Село полтавське”. У дискусії з цього приводу свої позиції відстоювали головні редактори “Зорі Полтавщини” та “Села полтавського” Григорій Гринь і Лариса Коба.
Аргумент із залу про те, що у світі власники найтиражніших видань є найбагатшими медіа-магнатами (мовляв, у бідності винні самі редакції), не витримує критики вже тому, що найбагатшими зазвичай є саме власники, а не видання. Легке й бездумне обезкровлення інформаційної броні держави неминуче призведе до того, що й в області газети з гідним тиражем та авторитетом будуть перекуплені грошовитими власниками для просування своїх приватних чи партійних інтересів. А попереду – місцеві вибори. Наразі ж, наприклад, “Зоря Полтавщини” півтисячі примірників кожного номера власним коштом направляє на буремний Схід, де вони розходяться, як гарячі пиріжки: там панує абсолютно проросійський інформаційний простір. Стосовно ж претензій співзасновників до статуту, то Григорій Гринь наголосив, що вивести трудовий колектив зі складу співзасновників редакція не погодиться. Наразі ж існує заборгованість співзасновників (обласної ради та держадміністрації) перед газетою за вже виконану роботу, яка має бути погашена згідно з чинним законодавством.

Ольга ЩЕГЛОВА,
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.