Стратегічний вибір громади

Відбулося друге пленарне засідання 28-ї сесії обласної ради шостого скликання. Його провів голова обласної ради Петро Ворона (“УДАР”). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Валерій Головко та Петро Ворона вручили Почесну грамоту облдержадміністрації депутату обласної ради Юрію Лебедину (позафракційний). Голова обласної ради також поінформував, що виконуючим обов’язки керівника апарату облради призначено Володимира Глушка.

На пропозицію президії обласної ради депутати включили до порядку денного сесії питання: про Програму підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт – Полтава” на 2015–2016 роки та заходи по сплаті й погашенню заборгованості з виплати заробітної плати, про надання ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” дозволу на отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку й інші.
Петро Ворона повідомив, що президія обласної ради підтримала звернення від громадської ради при Кременчуцькому міському відділі міліції про нагородження земляків – учасників АТО та волонтерів нагрудним знаком “За вірність народу України” та рекомендувала виконавчому апарату обласної ради підготувати відповідний проект рішення обласної ради на наступну сесію обласної ради.
Відповідно до порядку денного депутати прийняли обласну цільову Програму впровадження в Полтавській області ІІІ фази Проекту Європейського Союзу (ЄС) та Програми Розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015–2017 роки, обласну Програму реалізації молодіжної політики, підтримки сім’ї, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на 2015– 2019 роки, обласну цільову Програму впровадження в Полтавській області ІІІ фази Швейцарсько-Українського Проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO на 2015–2017 роки, обласну Програму запобігання корупції на 2015– 2016 роки та Перелік природоохоронних заходів для фінансування за рахунок залишку коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2015 році.
Проект рішення “Про Комплексну Програму розвитку малого і середнього підприємництва у Полтавській області на 2015–2017 роки” депутати не підтримали та направили на доопрацювання.
Неабиякі пристрасті розгорілися довкола Програми підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт – Полтава” на 2015–2016 роки та заходів по сплаті й погашенню заборгованості з виплати заробітної плати. Депутатів цікавило, чому фонд зарплати цього підприємства у лютому 2015 року зріс удвічі в порівнянні з  груднем минулого року. Водночас, за словами депутата Івана Гальченка (“Єдність”), у Решетилівському районі з серпня, через брак коштів, буде закрито чи знижено рівень акредитації 9-м школам. Голова обласної ради Петро Ворона наголосив, що з червня цього року аеропорт буде переведено на самоокупність, а голова обласного регіонального відділення Антимонопольного комітету України, депутат Володимир Оніщенко (“Єдність”) поінформував про необхідність запровадження проведення конкурсу на посаду керівника аеропорту з представленням програми виведення підприємства з кризового стану. На спільній відповідальності за роботу цього комунального підприємства, а відтак і необхідності фінансової підтримки аеропорту, наголосив голова ОДА Валерій Головко. Із зазначеного питання також висловилися депутати Олександр Залужний (“Совість України”), Віктор Скочко (“Європейський вибір”), Степан Бульба (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”) та інші. У підсумку депутати затвердили Програму підтримки комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2015 рік.
Деякі зміни та доповнення були внесені й до Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки, до регіональної Програми розвитку внутрішнього виробництва на 2012–2015 роки “Модернізація – стратегічний вибір Полтавщини”.
Обласна рада надала дозволи на розробку родовищ корисних копалин і підземних прісних вод ряду підприємств. Підтримані проекти рішень про надання гірничого відводу для розробки родовища суглинків поблизу Опішні Зіньківського району, списання запасів корисних копалин з обліку ТОВ “Лубенський цегельний завод”.
Погоджень Державній службі геології та надр України на продаж на аукціоні спеціальних дозволів на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку нафти, газу і конденсату на території кількох районів області депутати не надали. Як зазначив керівник профільної комісії Олександр Залужний (“Совість України”), ні копійки до обласного бюджету такі аукціони не дають, все йде до Держбюджету, і надра Полтавщини стають товаром.
Олег Овчарь (“Батьківщина) вніс пропозицію, озвучену на минулих сесіях, – створити обласну комунальну компанію, яка б займалася надрами. Сесія доручила відповідним службам обґрунтувати можливість створення такої структури.
Дискусія виникла при розгляді внесення змін до Положення про порядок призначення та звільнення керівників підприємств і установ спільної власності територіальних громад області. Суть пропонованих змін пояснив начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний. Зокрема, призначення має бути тільки в результаті конкурсного відбору, виплата премій – після погоджень із відповідними департаментами чи управліннями ОДА і заступниками голови облради. Стосовно конкурсу зауважень не було ні у депутатів, ні у представників громадських організацій. А з погодженнями зарплат і премій виникали питання, у тому числі – що такі норми призведуть до корупції. Пропонували доопрацювати юридичну складову питання. Думками обмінялися Анатолій Шкарбан (“Європейський вибір”), Олександр Масенко (КПУ), Степан Бульба (СПУ), Лев Жиденко (“Європейський вибір”), Володимир Оніщенко (“Єдність”), Олександр Олексенко (“Батьківщина”), Іван Близнюк (“УДАР”), Михайло Стеценко (КПУ), Петро Ворона, Валерій Головко та інші. Обласна рада затвердила зміни до Положення, що стосується конкурсу на заміщення посад керівників, а пункт про оплату праці й премії направили на доопрацювання.
Не був узятий до відома звіт тимчасової контрольної комісії обласної ради з перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств “Полтаватеплоенерго” і “Полтававодоканал”. Його розкритикували депутат Тамара Дорохіна (СПУ), представники громадськості Лідія Шаргородська, Олексій Шаманенко та інші. Депутати вирішили, що комісія недопрацювала і її роботу потрібно продовжити. Дискутували депутати – керівник “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський (“Батьківщина”), Ігор Чобітько (“Промисловці Полтавщини”), Олександр Масенко, Юрій Шляховий (“Батьківщина”), Олександр Залужний. Обговорення роботи цього комунального підприємства продовжилось і при розгляді проекту рішення про надання “Полтаватеплоенерго” дозволу на отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку. Кредит на пільгових умовах, під 6% річних, дасть змогу провести модернізацію підприємства, зменшити споживання газу й електроенергії. Пропозицію Валерія Головка і Володимира Чернявського про надання згоди депутати не підтримали.
З другої спроби проголосували за звернення до міської ради обласного центру та міського голови Полтави Олександра Мамая, підготовлене депутатом Дмитром Хрістовим (“Європейський вибір”) щодо погодження встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі.
Сесія затвердила нову редакцію обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад, погодила кандидатури для нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України. Проект рішення, підготовлений депутатом Олександром Масенком, – про скасування однієї посади заступника голови обласної ради (аргументація – необхідність економії бюджетних коштів) – не підтримала. Сесія погодила депутатський запит Віктора Бережного (“Батьківщина”) стосовно суспільного резонансу призначення голови Решетилівської РДА.
У “Різному” депутат Руслана Крайнова (КПУ) порушила питання неправомірного підвищення ціни на проїзд перевізником за маршрутом “Полтава–Кротенки”, громадські активісти говорили про те, що закон про об’єднання територіальних громад може призвести до продажу української землі; про необхідність призначення голів райдержадміністрацій після погодження з місцевими депутатами, активом районів і громадськістю; соціальний захист учасників АТО; негаразди в Кременчуцькому ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою.
У традиційному інтерв’ю, підбиваючи підсумки сесійного засідання, Петро Ворона пояснив, зокрема, чому Держслужбі геології було відмовлено в усіх проханнях по спецдозволах:
– З державними підприємствами ми будемо працювати, коли держава буде враховувати інтереси територіальних громад: десять відсотків ренти, як ми пропонували, або хоча б п’ять. Кошти за користування надрами повинні надходити в більшій кількості – для вирішення питань соціальної інфраструктури на території області. Має бути баланс між державними і місцевими інтересами.
Стосовно нової редакції обласного конкурсу проектів розвитку місцевих громад голова облради зазначив:
– Такий конкурс дає можливість розвивати проектний менеджмент. Майбутнє місцевого самоврядування і усіх програм соціально-економічного розвитку базується саме на проектному менеджменті – конкретних проектах, із яких складаються програми.

Людмила ДАЦЕНКО
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

IMG_4225DSC_00191 (14)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.