“Щоб були такі багаті, як прадавня земля-мати…”

У  народному Музеї українського весілля козацького села Великі Будища Диканського району відбулося вручення обласної премії імені Панаса Мирного цьогорічним лауреатам.
Директор Великобудищанського сільського будинку культури, керівник цього музею Оксана Трипольська удостоєна премії імені Панаса Мирного за творчі здобутки, які утверджують духовні цінності українського народу та є вагомим внеском у національно-культурне відродження Української держави. Тож того дня разом із народним фольклорним ансамблем “Берегиня” вона була в центрі дійства.
Хлібом-сіллю зустрічали гостей на чолі з головою обласної ради Петром Вороною. А далі розпочалося імпровізоване весілля з нареченим і нареченою, боярами, дружбами, дружками, світилками, коровайницями, свашками, сватами, старостами… Присутні не тільки захоплено спостерігали за обрядом створення нової сім’ї, що зберіг звичаї наших далеких предків, а й із величезним задоволенням брали участь у всіх його етапах: викупі молодої на воротах та ще й на порозі хати, де дівчата-дружки із решетом у руках просили в молодого “золотого”, торзі рідного брата з молодим за свою сестру, дійстві за весільним столом, обряді покриття голови молодої хусткою.
“Щоб були такі багаті, як прадавня земля-мати, щоб були такі здорові, як зелений дуб в діброві. Щоб щастя квітло розмаєм, а ви завжди були з короваєм”, – ці та багато інших побажань молодим і гостям звучало від самодіяльних артистів. Дай Боже, щоб вони збулися в житті всіх учасників дійства, кожного українця!
А потім настала найурочистіша мить – нагородження. Петро Ворона привітав цьогорічних лауреатів, відзначив, що полтавська земля здавна була багата талантами, побажав наснаги, здоров’я і подальших творчих успіхів. Під щирі оплески присутніх за творчі доробки дипломи лауреатів вручено доктору сільськогосподарських наук, професору, члену-кореспонденту Національної академії аграрних наук України, члену Національної спілки журналістів України Віктору Вергунову (номінація “Журналістика, публіцистика”); письменнику та краєзнавцю з Решетилівки Миколі Нечитайлу (номінація “Література, літературознавство”); члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженому майстру народної творчості України Надії Вакуленко та Оксані Трипольській (номінація “Народна творчість, народні ремесла”).
У номінації “Мистецтво” відзначено заслужену артистку України, члена Національної Всеукраїнської музичної спілки, співачку Тетяну Садохіну, яка порадувала учасників дійства своїми прекрасними піснями. Цієї відзнаки удостоєно і духовного наставника громадської організації “Команда небайдужих” при Свято-Успенському кафедральному соборі, архієпископа Полтавського і Кременчуцького Української Православної Церкви Київського Патріархату Федора – за вагомий особистий внесок в організацію волонтерської діяльності, надання благодійної допомоги військовослужбовцям – учасникам антитерористичної операції на Сході України.
Із вітальними словами до лауреатів премії звернулися голова Диканської райдержадміністрації Олександр Ус і голова районної ради Станіслав Муха, Великобудищанський сільський голова Христина Покутня, яка на пам’ять про славне село з давньою історією вручила їм книги краєзнавців Ярослави Городницької і Світлани Калашнік “Великі Будища”.
Церемонія була наповнена неабияким високим пафосом, промовці висловлювали свою любов до України, її народу, бажали миру, злагоди і єднання. Біля знаменитої арки при в’їзді в Диканьку авторитетну делегацію зустріли і провели сам М.В.Гоголь (Володимир Рєзнік) з героями безсмертних творів.

Валентина ДІДЕНКО
Журналіст

Надія Вакуленко, Віктор Вергунов, Петро Ворона, Тетяна Садохіна, Микола Нечитайло, Оксана Трипольська.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.