“Мільярди вір – зариті у чорнозем…”

Традиційно у третю неділю травня Україна вшановує світлу пам’ять жертв політичних репресій. 17 травня полтавці зібралися біля пам’ятного знака, на місці перепоховання останків жертв більшовицького терору, в урочищі поблизу села Триби.
Ми повинні бути гідними тих людей, які поклали своє життя заради майбутньої вільної держави. Тоталітарна машина знищувала свідомих українців. Необхідно зробити все, щоб ця ситуація не повторилася, наголошували голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона.
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір провів заупокійне поминальне богослужіння.
DSC_0197Полтавський край – один із найбільш постраждалих від безбожного тоталітарного режиму. Загалом протягом 1937– 1938 років було репресовано понад десять тисяч громадян. Заступник директора державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт зазначив: “Назвати точну цифру жертв більшовицької репресивної машини неможливо. Ми тільки підходимо до осмислення цього періоду. В урочищі поблизу хутора Триби, подалі від міста, у 1920–1940 роках лилася кров тисяч жертв тоталітарного режиму. І лише у 60-х роках минулого століття ми дізналися про це”.
– Я теж був репресований у 1969, на два з половиною роки, за лист творчої молоді Дніпропетровська, у якому мова йшла про русифікацію українських міст, знищення національної еліти, нашої інтелігенції, та й за те, що говорив рідною мовою. У ці дні завжди згадую свою родину, яку безжально знищила тоталітарна машина, – розповів голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Микола Кульчинський.
Представники обласної влади, духовенство, громадськість, молодь вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять невинно убієнних, поклали квіти, а в думках оживали поетичні рядки Василя Симоненка:
На цвинтарі розстріляних ілюзій
Уже немає місця для могил.
Мільярди вір – зариті у чорнозем,
Мільярди щасть – розвіяні у прах…

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.