Пам’ятник Івану Мазепі, або Тест на патріотизм

Новостворений оргкомітет зі встановлення пам’ятника Івану Мазепі в Полтаві запросив журналістів на прес-конференцію в ОКІА “Новини Полтавщини”, щоб розповісти громадськості про свої тверді наміри зломити спротив міської влади щодо гідного вшанування пам’яті великого гетьмана України та закликати патріотів приєднуватися до оргкомітету, який є відкритим для всіх.
Очільник оргкомітету, голова обласного осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка, народний депутат попередніх скликань Микола Кульчинський нагадав багатостраждальну історію пам’ятника Івану Мазепі, який міг би височіти на Соборному майдані в Полтаві вже шість років, натомість і понині залишається у Київському творчо-виробничому комбінаті “Художник”.
Пам’ятник видатному борцеві за нашу національну свободу та українську державність є мрією багатьох тисяч патріотів, тож кошти на нього жертвували активно – всього було зібрано близько 1 мільйона 390 тисяч гривень. Це на 375 тисяч гривень менше, аніж складає загальна кошторисна вартість усіх передбачених робіт. Пожертви від громадян перестали надходити після того, як пам’ятник не було встановлено в Полтаві в обіцяному 2009 році. Тодішня й міська, й обласна влада не тільки відмовилася дослухатися до голосу патріотів, а й проігнорувала відповідний Указ Президента України, виділені ж Урядом кошти на пам’ятник депутати обласної ради повернули до Держбюджету. Наразі ситуація для відновлення історичної справедливості набагато сприятливіша, оскільки обласна влада всіляко підтримує ініціативу оргкомітету. Перешкоджає ж завершити справу спротив Полтавської міської ради на чолі з міським головою Олександром Мамаєм.
Представник Ради майдану Полтавщини Іван Минак наголосив, що нині, коли наші бійці воюють проти російсько-терористичних військ на Донбасі, встановлення пам’ятника видатному гетьману в Полтаві має стати істотним ударом по російській пропаганді, для якої Мазепа-державотворець залишається ворогом номер один. Іван Минак також зазначив, що наразі оргкомітет намагається посилити громадський тиск на міську владу, яка відмовляється виділити земельну ділянку для встановлення пам’ятника на Соборному майдані.
Свою позицію журналістам аргументували й інші члени оргкомітету, зокрема депутат Полтавської міськради Олександр Артеменко та представник Руху добровольців “Простір свободи” Євген Янкевич. Підсумовуючи прес-конференцію, її учасники наголосили, що мають намір звертатися до всіх, хто свого часу голосував у обласній раді проти встановлення пам’ятника Івану Мазепі в Полтаві та відмовився від передбачених державних коштів, щоб передусім саме вони внесли пожертви на погашення заборгованості перед творчо-виробничим комбінатом “Художник”, архітектором та скульптором за виготовлення пам’ятника. Йдеться про вже згадувані забраклі 375 тисяч гривень.
Чи вдасться перемогти “п’яту колону” в Полтаві, яка виявляє таку сумну злагодженість думок із одіозним міністром іноземних справ РФ Сергієм Лавровим, а він категорично проти встановлення пам’ятника Мазепі, буде зрозуміло вже 14 жовтня, на свято Покрови, в яке скульптурний образ великого гетьмана має нарешті постати у місті своєї великої жертви заради Української держави. Із запізненням на 6 років і кілька століть.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.