Голови райрад – про територіальну реформу

Нині в суспільстві жваво обговорюються позитивні й негативні сторони пропонованої адміністративно-територіальної реформи. “Зоря Полтавщини” вже інформувала про виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, що відбулося в Кременчуцькому районі. Одним із ключових питань було впровадження на території області Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. У ході зібрання керівники місцевих рад висловили свої думки щодо цього.
Голова Решетилівської районної ради Петро КОШОВИЙ:
– Вважаю, що ніколи рівень послуг, наданих населенню, не досягне навіть нинішнього, якщо на базі одного району будуть створені 3–4 територіальні громади. До того ж незрозуміло: де брати приміщення, спеціалістів?
Голова Машівської районної ради Катерина ТКАЧЕНКО:
– Загалом таке враження, що при проведенні реформи Верховна Рада не чує народ, не чує людей, що вони хочуть. Та реформа, яку нам запропонували, потребує вдосконалення. Її слід переглянути і врахувати думку людей. Необхідно, щоб села жили, щоб було фінансування на місцях.
Голова Диканської районної ради Станіслав МУХА:
– Реформа не підготовлена. Деякі сільські ради, де малі громади, дійсно необхідно укрупнювати, бо вони не в змозі утримувати дитячі садочки, Будинки культури, школи. Але в основному все повинно залишитися поки по-старому.
Голова Чорнухинської районної ради Надія КРИВЧУН:
–Звичайно, адміністративно-територіальну реформу потрібно проводити. Але до цього треба підходити виважено, враховуючи не лише думку малої територіальної громади, а й її спроможність, щоб не загубити село, яке зараз ще є. Бо з інфраструктурою, яку ми маємо, з цими дорогами, якщо будемо швидко проводити реформу, повністю укрупнювати населені пункти у великі територіальні громади, ми загубимо наше село.
Голова Карлівської районної ради Світлана СТАСЕНКО:
– У мене є сумніви, що можна так швидко здійснити адміністративно-територіальну реформу, не використавши перехідний період. Вважаю, що спершу треба розробити механізм переходу, щоб у нас потім не виникало ніяких правових колізій.
Голова Лубенської районної ради Олександр ТЕМЧЕНКО:
– Не потрібно спішити. Треба зробити все так, щоб нам було не соромно перед нашими дітьми та онуками за те, що ми приймали якісь поспішні рішення, які потягли за собою негативні наслідки. Якщо говорити про ту модель, яка зараз пропонується, то, як на мене, це мертвонароджене дитя. Мабуть, треба виважено до всього підходити. Необхідно, щоб більше ініціативи було знизу, ніж згори.
Голова Шишацької районної ради Юрій ЧОП:
– Хотілося б перш за все знати перспективи розвитку. Знати, що робитиме староста – людина, яка виконує обов’язки на певній території. Слід виходити з того, що матиме громада і як вона цим розпоряджатиметься. Потрібно відразу розставити всі крапки над “і”: що, де і як ми робимо. Тому треба внести зміни до законів України, до Конституції. Все це потрібно донести до громадян, щоб люди були поінформовані.
Голова Козельщинської районної ради Юрій МАРЧЕНКО:
– Потрібно, мабуть, до цієї справи підходити з великим розумінням та виваженістю. Треба створити раду старійшин, які й повинні підказати, як нам сьогодні бути. Щоб зробити перший крок, мають бути методика, база. Ми сьогодні певною мірою ставимо воза попереду коня.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.