“Мав прізвище козацьке, загинув, як козак…”

У Решетилівці провели в останню путь земляка – учасника бойових дій на Донбасі – Миколу Закарлюку.
Зі Сходу надійшла трагічна звістка: 22 січня 2015 року під час виконання бойового завдання від вогнепального поранення загинув у зоні проведення антитерористичної операції, під Авдієвкою, наш земляк із Решетилівки, військовослужбовець за контрактом 37-річний Микола Володимирович Закарлюка. Про це у райвійськкомат повідомив командир військової частини, де служив боєць.
Коли стало відомо, що тіло Миколи Закарлюки привезуть у Решетилівку, зустрічати Героя вийшли сотні людей. Багато односельців прибуло й до оселі Миколи Закарлюки в мікрорайоні Цибулівка, куди доставили труну. Всі, хто прийшов сюди, віддали скорботні почесті, ставши на коліна зі свічками в руках. Наступного дня решетилівський люд масово зібрався біля районного Будинку культури, де була організована церемонія прощання із земляком. Перед тим священики відспівали покійного. У районі оголосили День жалоби.
Давно не бачила Решетилівка такого масового єднання своїх громадян навколо спільної біди. Жоден куточок райцентру, жоден колектив не залишились байдужими до смерті бійця, який склав голову на полі брані, захищаючи цілісність України на Сході й свій край. Втрата символізує трагічність ситуації в державі, коли гине цвіт нації у кривавій борні за Вітчизну.
Траурний мітинг на цвинтарі відкрив селищний голова Володимир Кузьменко. Прозвучав Гімн України. Із прощальним словом про земляка Миколу Закарлюку виступили представники влади, райвійськкомату, бойові побратими.
– Ми прощаємося зі справжнім українським патріотом. В усі часи померти на полі бою за Батьківщину було почесно. Герої не вмирають – вони просто перестають бути поруч. Найкращою пам’яттю про Миколу Закарлюку стануть наша вільна, незалежна, соборна держава, відвойовані мир і спокій співвітчизників. Саме за це поклав своє життя в бою наш земляк. Хай йому буде не соромно за нас на небесах, – відзначив голова районної ради Петро Кошовий.
Командир батальйону, в якому служив Микола Закарлюка, Євген Коросташов згадував про бійця:
– Микола був надійним бойовим товаришем і прекрасною людиною – відповідальним, ініціативним, рішучим, завжди готовим прийти на допомогу, не залишав друзів у скрутну хвилину. Він із честю виконав свій солдатський обов’язок – мужньо пішов на бойове завдання, поставлене командуванням. Разом із групою побратимів опинився на лінії шаленого вогню противника, прийнявши нерівний бій, – по їхній позиції били танки, артилерія, “Гради”… Важко втрачати таких бійців. Слава Герою!
– На жаль, це – непоодинока непоправна втрата бійця-захисника Вітчизни на полтавській землі. Чотири тисячі наших земляків воюють у зоні АТО, ризикуючи щодня життями в ім’я збереження цілісності України. Ми віримо, що жертви в священній боротьбі будуть не марними, – сказав заступник голови обласної ради Володимир Микійчук.
Військовий комісар Решетилівсько-Великобагачанського райвійськкомату Сергій Новоселя розповів, що в 1995 році Микола Закарлюка був призваний на строкову військову службу, яку проходив зв’язківцем. У 1997-му його звільнили в запас у званні молодшого сержанта. І ось у нинішній час випробувань на Сході України колишній вишкіл чоловіка знадобився в зоні бойових дій, куди 26 грудня 2014 року він пішов добровільно, контрактником. Служив у 25-й повітряно-десантній бригаді. На жаль, його шлях у фронтовій зоні виявився коротким. Товариші Миколи розповідають, що він діяв безстрашно, як справжній патріот. На таких бійцях тримається міць вітчизняних військових підрозділів. Тож варто бути гідними подвигу Героїв України!
Учасник бойових дій у зоні АТО Віталій Пробийголова, а також його земляки-решетилівці Іван Черкун та Сергій Порубенський, які служать на передових рубежах воєнного протистояння на Донбасі, прибули на похорон із Полтавського військового госпіталю, де нині перебувають на лікуванні.
– Співчуваємо родині Закарлюк, усім жителям району і просимо не забувати таких людей, як наш бойовий побратим Микола, бо на їхніх плечах сьогодні тримається безпека тут, на мирній території. Вічна пам’ять Героям! Спочивай спокійно, друже! – сказав від імені друзів Віталій Пробийголова.
– Микола Закарлюка був енергійною людиною. Його короткий бойовий шлях виявився як спалах зірки. Він мав козацьке прізвище Закарлюка і загинув, як козак. Наш обов’язок – пам’ятати про цього мужнього земляка і про всіх наших воїнів-учасників бойових дій, які захищають державу на Сході. Всі маємо докласти зусиль, щоб кровопролиття на Донбасі якнайшвидше припинилося і більше не було людських втрат, – зазначив голова Решетилівської райдержадміністрації Віктор Бережний.
Православний чин відспівування і погребіння загиблого воїна провели соборно священнослужителі району й Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату на чолі з протоієреєм Свято-Успенської православної церкви Решетилівки Володимиром Піпком. Отець Володимир у промові на кладовищі сказав:
– Загинув наш земляк, який грудьми захищав незалежність України і кожного з нас. Ми повинні виносити уроки з усіх подій, що відбуваються. Адже всьому є свої причини. На жаль, причина нинішньої ситуації в державі – відсутність історичної пам’яті. Як і багато попередніх поколінь, чимало сучасників жили ілюзіями, що хтось нам принесе добро з-за кордону і що “старший брат” завжди пожаліє, допоможе. А тим часом все відбувається, як у Біблійному писанні про Каїна та Авеля, коли брат убив брата. Регулярна армія сусідньої держави зараз веде бойові дії на нашій території, хоче поставити нас на коліна. Треба перестати бути наївними, згуртуватися у відсічі агресорові. Микола Закарлюка подав приклад такої звитяги. Такі, як він, освічують шлях до істини…

Іван ЦИГАН
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.