Якщо потріскалися губи

Наші губи потребують догляду, особливо взимку. Адже сухі, шорсткі й потріскані нікому не подобаються і завдають прикрощів.

Щоб вуста виглядали свіжими й пружними, для поліпшення кровообігу щодня протягом 1–2 хвилин потрібно робити масаж зубною щіткою, змоченою в холодній кип’яченій воді. Після цього їх слід змастити живильним кремом, а краще – медом. Пом’якшить губи огірковий або морквяний сік. Ним губи змащують і залишають до висихання.
Якщо в кутиках рота утворилися тріщинки (заїди), це означає, що в організмі бракує вітаміну В2 – рибофлавіну. Треба вживати кисляк, кефір, сир, печінку, нирки, серце, яєчні жовтки. Заїди можуть виникати через паління, часте облизування губ і навіть через стоматологічні проблеми. Не можна здирати зашерхлі ранки, щоб уникнути запалення.
Глибока тріщина посередині нижньої губи найчастіше утворюється через нестачу вітамінів А і В2. Це трапляється переважно в холодну пору року. Допоможуть овочі й зелень: морква, гарбуз, петрушка, кріп, зелена цибуля. Також треба вживати фрукти і ягоди: цитрусові, урюк, чорну смородину. Тріщина швидше загоїться, якщо перед виходом з дому її щодня змащувати обліпиховою олією.
З роками у людей кутики губ опускаються донизу, а навколо рота виникає павутинка зморщок. Існує комплекс простих вправ для зменшення вікових змін. Кожну з цих вправ треба повторювати по 2–7 разів тричі на день.
1. Підтягніть верхню губу до верхніх ясен, а потім опустіть до нижніх зубів.
2. Нижню губу розтягніть так, щоб відкрилися нижні зуби.
3. Втягніть губи всередину рота і притисніть їх зубами.
4. З витягнутими вперед губами вимовіть ім’я “Отто”.
5. Широко відкриваючи рот, промовте слово “Ельзе”.
Вже за місяць таких вправ вуста “помолодшають”, а зморшки стануть менш помітними.
Не кусайте губи, не надувайте їх сердито, не стискайте від образи. Тобто не журіться, не сваріться і не ображайтеся. Натомість усміхайтеся частіше!

Галина БОЙКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.