Гіподинамія – ворог здорового дитинства

Минулорічні медичні огляди школярів області показали, що лише 39,3 відсотка дітей повністю здорові, у 41,1 відсотка виявлено певні відхилення, ці діти належать до групи ризику. 17,8 відсотка школярів мають хронічні захворювання та спостерігаються у тих чи інших фахівців, а 1,6 відсотка мають інвалідність. Причиною більшості захворювань дітлахів є зниження рухливості дітей – гіподинамія.

Ще років 15 тому дітвору неможливо було загнати додому, а основною “хворобою” дітей того часу була “асфальтна” – збиті лікті, коліна, синці на тілі. Спитайте зараз дитину чи підлітка, в які ігри можна грати на вулиці? Думаю, що більшість не зможе назвати й п’яти. Комп’ютерні ігри та спілкування у соцмережах – це дуже цікаво. Але, на жаль, у віртуальному світі сучасні діти проводять увесь вільний час. Інша причина гіподинамії – велике розумове навантаження на школярів.
Чим же загрожує низька фізична активність? При недостатньому перебуванні на свіжому повітрі, слабкому фізичному навантаженні організм (у першу чергу – мозок) недоотримує кисню і працює гірше. Погіршуються пам’ять, працездатність, підвищується втомлюваність, погано сприймається учбовий матеріал.
Відволіктись від комп’ютерної гри чи цікавого фільму, мультика зазвичай дуже важко, тому без контролю дорослих діти навіть їсти намагаються сидячи за комп’ютером. Але давно відомо, що в такому разі людина з’їдає більше потреби: мозок не отримує сигналу про насичення, бо зайнятий іншими справами. Більше того, перед монітором найчастіше вживається шкідлива їжа. З часом це призводить до ожиріння, а надлишкова вага в поєднанні з гормональною перебудовою організму підлітка часто провокує порушення роботи серцево-судинної та нервової систем, розвивається вегето-судинна дистонія з підвищеним тиском, головним болем тощо.
Від низького навантаження м’язи атрофуються і перестають бути надійним каркасом для підтримання скелету – порушується постава.
За формування звичок своїх дітей відповідальні батьки. Згадайте, скільки разів ви зневажали прохання дітлахів пограти з ними, даючи їм в руки телефон, планшет чи відсилаючи до телевізора, аби не заважали.
Що ж робити? Тільки власним прикладом прищеплювати любов до активного дозвілля – разом ходити в ліс, кататись на велосипеді, грати в активні ігри тощо. Не віддавайте перевагу винятково вивченню іноземних мов чи математики. Універсальний оздоровчий вид спорту – плавання. І все інше, що сподобається вашій дитині: від гімнастики до східних єдиноборств. Можна говорити про виконання фізичних вправ вдома, але дуже часто досвід показує, що заняття в колективі більш реальні, ніж примусити вдома дитину робити ранкову зарядку. Хоча все залежить від вас.

Світлана ПИСАРЕНКО,
заступник головного лікаря
обласної дитячої клінічної лікарні  з організаційно-методичної роботи,  головний позаштатний педіатр
департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.