Зустріч двох Завітів

Стрітення Господнє є одним із найбільших свят Православної Церкви. Відзначається воно 15 лютого й символізує знаменну подію в історії взаємин Бога й людини. Богодитину, принесену на 40-й день після народження в Єрусалимський храм, зустрічає праведний Симеон, тобто відбувається зустріч двох Завітів: на зміну Старому Завіту, який уособлює старець Симеон, приходить Завіт Новий, який дасть людям втілений Месія-Христос.
За законом Мойсеєвим, після народження синів-первістків усі батьки мусили приносити їх на сороковий день у храм для посвячення Богу. При цьому належало принести й подячну жертву. Цей закон було встановлено в пам’ять про вихід євреїв з Єгипту – визволення з рабства, спасіння первістків від смерті.
Виконуючи цей закон, Матір Божа з Йосифом принесли Немовля Іісуса в Єрусалимський храм, а для жертви взяли з собою двох голуб’ят. У цей час в Єрусалимі жив старець на ім’я Симеон. Він був праведним і очікував пришестя Спасителя. Йому було провіщено Духом Святим, що він не помре, доки не побачить Христа Господнього. Симеон довго цього чекав. За переказами, він прожив близько 300 років. І ось, коли Марія з Йосифом принесли Іісуса, Симеон зустрів Немовля, взяв Його на руки і, славлячи Бога, сказав: “Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем всіх людей. Світло на просвічення язичників і славу людей Твоїх Ізраїля”. (Лк. 2,29-32). З того часу Церква називає святого Симеона Богоприємцем і вшановує на наступний день після Стрітення його пам’ять. Приймала Богонемовля також і праведна пророчиця Анна, яка все своє життя провела у Єрусалимському храмі.
У день Стрітення Господнього в храмах, за традицією, освячуються свічки. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу). Потім з’явилося повір’я, що ці свічки охороняють житло від удару блискавки, їх почали називати “громичними” й зберігали на покуті, біля ікон. Насправді ж у молитвах на освячення свічок на Стрітення Господа Бога прохають про те, щоб як запалені свічки своїм світлом розганяли нічний морок, так і наші душі, просвічені Духом Святим, уникали гріховної тьми (сліпоти).

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.