Закритість відомств породжує недовіру громадян

Земельні відносини, вартість ліків і формування тарифів на комунальні послуги, а також використання коштів благодійних фондів у лікувальних та освітніх закладах – такими були теми брифінгу голови обласної ради Петра Ворони, що відбувся в інформагенції “Новини Полтавщини”.
Перш за все він дав негативну оцінку ситуації з укладанням договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, коли через бюрократизм структур Держземагентства аграрії роками не можуть переукласти відповідні угоди. І такі випадки, на жаль, непоодинокі, про що інформують у своїх зверненнях до влади фермери, керівники сільгосппідприємств, районних органів влади.
– Це яскравий приклад якщо й не корупційних схем, то хабарництва, і деякі керівники навіть називають суму, яку треба заплатити, щоб документи були вчасно оформлені, – зазначив голова обласної ради Петро Ворона.
Громадськість ініціювала, а обласна рада підтримала перевірку діяльності щодо ціноутворення ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” та КП “Полтававодоканал”. Створено відповідну робочу групу, яка нині проводить перевірку роботи цих комунальних підприємств, на часі – перевірка КП “Полтавафарм”, зазначив Петро Ворона. За його словами, випливає, що й у тарифи і в собівартість ліків закладено заробітні плати керівників і працівників цих установ. А відповідно до чинного законодавства заробітна плата держслужбовців має обмежуватися розміром 7 мінімальних зарплат. Тож голова обласної ради рекомендував керівникам комунальних підприємств теж обмежитися такими розмірами зарплат.
Проаналізував Петро Ворона й роботу лікарняних кас та благодійних фондів, які функціонують на теренах області й якими за минулий рік було залучено понад 15,6 мільйона гривень благодійних внесків. Однак жодного публічного звіту про використання цих коштів не відбулося. Тож голова обласної ради звернувся до керівників медичних закладів та лікарняних кас із проханням прозвітувати, на що потрачено кошти, які надійшли торік. Петро Ворона наголосив на необхідності перевірки аналогічних благодійних фондів, які функціонують у навчальних закладах, оскільки через їхню закритість у громадськості складається враження, що там є елементи корупції.
Петро Ворона також висловив побажання, щоб кожен високопосадовець, який отримує зарплату 5–6 тисяч гривень і має у власності авто ціною в сотні тисяч гривень, прозвітував про походження таких матеріальних цінностей. Він констатував, що влада сьогодні має тісну співпрацю з громадськістю. І це дає певні позитивні результати. Голова обласної ради також відповів на запитання журналістів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.