“Було їх триста… Триста перший – і ти, і я, і кожен з нас!”

Сьогоднішні ровесники Героїв Крутів старші за них майже на століття. Тяжке століття московсько-більшовицького поневолення, війн, голодоморів, сталінських таборів, брежнєвських психлікарень, тотальної русифікації й, врешті, нищівного обкрадання України пострадянськими олігархічними кланами під хижим оком Кремля, який готувався до чергового нападу…
Усі ці страждання – у нашій генетичній і прижиттєвій пам’яті: пульсують у венах, калатають у серці й замість приборкувати, як на те століттями сподіваються кати нашого народу, знову дають надлюдські сили для оборони священних рубежів держави. У День пам’яті Героїв Крутів, 29 січня, в кожному куточку України говорили про ці беззаперечні, виразні й краючі серце історичні паралелі між подвигом наших співвітчизників у 1918 році та героїзмом патріотів, які віддали життя за Україну в наш час, на Євромайдані в Києві та в боях на Донбасі.
DSC_01471 (12)У Полтаві представники влади та небайдужі городяни прийшли вшанувати пам’ять полеглих студентів і ліцеїстів на станції Крути (Чернігівська область) до пам’ятника Українським загиблим козакам. Варто нагадати, що в Києві, на Аскольдовій могилі, де спочатку були поховані деякі з крутян, у 2012 році зусиллями звичайних українців встановлено пам’ятник саме у вигляді козацького хреста з висіченим у центрі тризубом і написом: “Найбільша любов – життя покласти за друзів”. Саме ці святі слова з Євангелія звучать нині й над тими, хто не повертається із боїв за Україну на Донбасі.
З промовами до громади звернулися перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, секретар Полтавської міськради Оксана Деркач. Вони наголошували, що Україна у нас одна й маємо захистити її соборність та незалежність, що знову за Україну ідуть воювати наші найкращі сини й що мир, який вони обов’язково здобудуть, назавжди буде сповнений незгасної пам’яті про полеглих за нього героїв.
Звучали патріотичні музичні та поетичні твори. До сліз зворушували пророчі поетичні рядки Петра Шкраб’юка:
…І слава їх стає, не вмерши,
Ятрить крізь відстані і час.
Було їх триста… Триста перший –
і ти, і я, і кожен з нас!
Захисників Вітчизни вшанували хвилиною мовчання. До підніжжя пам’ятника Українським загиблим козакам поклали квіти. Надалі всіх запросили до Полтавського краєзнавчого музею на тематичний захід-меморіал “Під Крутами пішли в безсмертя”.
Цього ж дня патріотичний захід-студія відбувся в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського.
Увечері полтавці зібралися біля тимчасового пам’ятного знака Героям Небесної Сотні. У руках активістів були плакати з написами: “Пам’ятай про Крути”, “Україна – понад усе”, “Воля або смерть”, “Рабів до раю не пускають”, а також смолоскипи. Разом люди пройшли до пам’ятника Українським загиблим козакам. Козацький хрест, встановлений тут на символічному кургані, перев’язали кількаметровим рушником – на знак нашої усвідомлюваної кровної причетності й спадкоємності до героїв з минулих століть.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.