У ритмі ста двадцяти сердець

Ритм та настрій – це тільки зовнішні риси незбагненної стихії на ім’я Танець. Але придивіться пильніше: є в нього і погляд, і усмішка, і голос. Понад стодвадцятьом юним учасникам народного ансамблю фольклорно-стилізованого танцю “Плай” всі ці захоплюючі відкриття навіює їхня тендітна наставниця Лілія Довганюк.

За ніжною і витонченою зовнішністю молодої жінки – характер цілеспрямованої особистості, що майже 9 років тому й спонукало директора Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді Надію Чернобель допомогти талановитому хореографу-початківцю у пошуках власного стилю і “почерку”. Так, на базі закладу з’явився новий колектив “Плай”. Назву подарувала також Надія Чернобель, побажавши тим самим юним танцюристам втілити в життя її поетичне прочитання, адже в цьому випадку йдеться не просто про гірську стежку, а про справжній шлях до зірок.
Народний танець у сучасній інтерпретації – це те, чим дивують і зачаровують юні вихованці Лілії Довганюк і вибагливих глядачів, і суворе журі різноманітних конкурсів. Цікаво, що нині даний мистецький напрям справді “на гребені” популярності, а от 9 років тому виступи “Плаю” у багатьох викликали певне спантеличення, власне, були “неформатом”, оскільки й відповідних номінацій на фестивалях не передбачалось. Тож у тому, що наразі все кардинально змінилося, є чимала частка професійних зусиль та безоглядної любові до своєї справи й Лілії Довганюк.
Під її керівництвом ансамбль здобув десятки перемог у найпрестижніших творчих конкурсах, побував у різних куточках України, удесятеро виріс за кількістю учасників, ставши одним із найчисленніших хореографічних колективів на Полтавщині, здобув звання зразкового, а згодом – і народного ансамблю. Зокрема в 2010-му багато хвилювань і радостей “плаянам” принесла участь у Всеукраїнському дитячому телевізійному вокально-хореографічному конкурсі “Крок до зірок” (Перший Національний). Вони стали його лауреатами. У 2012 році ансамбль здобув дипломи за перші місця у трьох міжнародних фестивалях.
“Стилізований народний танець вимагає особливої відповідальності на всіх етапах створення: від розробки нових постановок – до останніх штрихів у палітрі сценічних костюмів, адже в процесі творчої інтерпретації дуже важливо не порушити наші істинні народні традиції”,  – ділиться роздумами Лілія Анатоліївна. (До речі, її покликання викладача хореографії підкріплене відповідним дипломом Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка).
Слова про те, що “Плай” – це ніби дружна родина, керівниця ансамблю говорить так невимушено й щиро зокрема тому, що серед юних мандрівників до зірок вправляється у хореографічному мистецтві і її дев’ятирічна донька Діана. На репетиції до ОЦЕВУМу їх проводжає ще одна майбутня артисточка – Злата, яка поки що не встигла станцювати жодної пари черевичок, адже у півроку діткам доводиться обмежуватися переважно “вокальними партіями”. Друга половинка Лілії, чоловік Андрій, працює у зовсім іншій сфері, втім у “Плаї” він також свій: справ, де потрібна його допомога, не бракує.
Отак усе і зріднилось, і переплелось, і злюбилось. Головне, радіє Лілія Довганюк, що добрий початок уже є, а попереду в її великої та веселої танцювальної родини ще довгий і захоплюючий шлях угору, до зірок-перемог, які сходять над горизонтами прагнень у ритмі серця.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.