Громадянське суспільство прагне якісних змін

Минулий 2014 рік за насиченістю і драматизмом подій навряд чи можна порівнювати з будь-яким іншим роком історії Незалежної України. Загальні тенденції та попередні підсумки суспільно-політичного, соціально-економічного життя нашої області в 2014-му підбито на прес-конференції, яку в ОКІА “Новини Полтавщини” провели виконуючий обов’язки голови обласної ради Володимир Марченко та перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.
– Полтавщина завжди була й залишається донором для країни, хоча розвиток промисловості нашого регіону торік сповільнився на 6,3 відсотка, – зазначив Олег Пругло. – Найвідчутнішим є спад у машинобудуванні, він становить 44 відсотки. Зокрема це характерно для підприємств Кременчуцького промислового вузла. Водночас маємо позитивний досвід КрАЗу, який своєчасно переорієнтувався на оборонну промисловість та ринок країн Африканського континенту.
Стосовно агропромислового комплексу, то наша область посідає другу сходинку серед регіонів України. Загалом зібрано 4,8 мільйона тонн зерна, збільшилися обсяги виробництва молока та м’яса.
Загалом у 2014 році вдалося реалізувати основні заплановані програми із соціального захисту населення та енергозбереження, констатував Олег Пругло.
Володимир Марченко детально зупинився на роботі обласної ради.
– Ми відкрито співпрацювали з громадськими активістами та організаціями, і це правильно. Участь громадськості у суспільних процесах повинна бути активною, їхня думка має вагоме значення, – зазначив виконуючий обов’язки голови обласної ради.
Особливо він виокремив важливість надання допомоги бійцям АТО та їхнім родинам, біженцям із Криму й Донбасу, а таких в області близько 23 тисяч. А ще – зосередив увагу журналістів на співпраці зі світовими фундаціями щодо реалізації проектів з енергозбереження. Зокрема з Проектом Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, Швейцарсько-Українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO, проектом GIZ “Енергоефективність у громадах”. Участь у цих проектах підвищує активність громад, дозволяє залучити додаткові фінансові ресурси для вирішення актуальних питань розвитку територій, наголосив Володимир Марченко.
Одним із здобутків обласної ради у 2014 році він назвав запровадження дієвого механізму фінансової участі підприємств видобувного комплексу в розвитку соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток корисних копалин. Чимало було зроблено й для погашення казначейством фінансових зобов’язань 2013 року, виконання доходної частини місцевих бюджетів.
Володимир Марченко та Олег Пругло також відповіли на запитання журналістів і представників громадськості, які стосувалися питань боротьби з корупцією, необхідності звітування перед депутатами та громадськістю про виконання обласних програм, процедури призначення керівників обласних структур, профілактику протизаконного видобутку корисних копалин окремими підприємствами тощо.
Володимир Марченко висловив думку, що майбутні вибори до органів місцевого самоврядування у 2015 році повинні відбуватися за відкритими партійними списками, а саму кількість депутатів обласної ради слід скоротити до п’ятдесяти-шістдесяти. На його переконання, конкуренція та відсутність мажоритарників “із купою грошей” позитивно позначаться на якості майбутнього депутатського корпусу. Але при цьому потрібно й вимагати якісних змін від політичних партій.
Головне ж нині – відстояти мир, тоді розвиватиметься промисловість, зростатиме економіка регіону й держави, наголосили Володимир Марченко та Олег Пругло.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.