Єднання у прагненні миру

Волонтерський рух у Кременчуці тримається на безмежному бажанні мешканців міста якнайшвидше наблизити перемогу у війні, зберігши цілісність України. І дорослі, і діти розуміють, як зараз важко державі, тому й готові допомагати усім, чим можуть.
Зокрема у вищому професійному училищі № 7, яке очолює депутат обласної ради Микола Несен, від самого початку АТО стали збирати кошти та необхідні речі для наших воїнів на буремному Сході. Нещодавно відправили захисникам Донецького аеропорту одяг, ліки, продукти харчування. Грошова ж допомога вже обчислюється більш як у 50 тисяч гривень, із них 16 тисяч гривень – це одноденний заробіток викладачів. Така позиція – свідомий крок усього колективу навчального закладу, адже кількість загиблих на війні кременчужан, на жаль, зростає. Серед відважних героїв є двоє випускників училища – Олексій Древаль і Дмитро Назаренко.
Зважаючи на специфіку навчальних курсів і технічних можливостей майстерень, в училищі вирішили долучитися до виготовлення пічок- “буржуйок”, які так потрібні на фронті нашим бійцям. Для початку закупили на 7 тисяч гривень необхідний метал і виготовили 10 “буржуйок”.
– Перші п’ять пічок поїхали в підрозділи поблизу Щастя, решта – у Донецький аеропорт “кіборгам”, – розповів Микола Несен. – Конструкція вийшла зручною, тож до нас почали звертатись з усіх гарячих точок, де служать кременчужани. Нещодавно навіть зателефонував наш випускник, який служить в зоні АТО, подякував і розповів: “Привезли пічку, а на дверцятах написано: “ВПУ-7, м. Кременчук”. Так мені ця пічка не лише тіло, а й душу зігріла”.
Виготовленням пічок майбутні зварювальники займаються під безпосереднім керівництвом майстра Володимира Баранника, син якого Роман також зараз служить у зоні бойових дій. – Для хлопців така робота дуже корисна, – зазначає Володимир Баранник. – По-перше, вони набувають професійних навичок, по-друге – це досить вагомий чинник патріотичного виховання, по-третє, хлопці наочно бачать наскільки корисною є їхня праця.
Зараз у виробництво запроваджується універсальний прилад – пічка-водонагрівач, щоб у польових умовах можна було помитися гарячою водою. Перший такий прилад раціоналізатори училища відправили на випробування бійцям Кременчуцького артилерійського полку. Пічка-водогрійка їм сподобалася, адже такий, на перший погляд, нехитрий виріб має безліч переваг. До того ж розробники планують ззовні обкладати пічку теплообмінними пластинами, що дасть можливість значно утеплити бліндажі та землянки. Також учні виготовляють ще й молоти та колуни, необхідні не лише щоб дрова наколоти, а й у сильні морози копати мерзлий грунт.
То хіба можна перемогти такий народ?! Ми всі єдині у прагненні миру й готові боронити рідну землю. А коли ми разом – ми переможемо.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.