Давид і Микола Бурлюки: повернення до читача

У  київському видавництві “Ярославів Вал” вийшла друком оригінальна поетична книга “Тонкофінгерпринт. Поети брати Бурлюки”. (Тонкофінгерпринт – неологізм Давида Бурлюка, утворений шляхом поєднання основи російського слова “тонкий” і двох англійських: “finger” (палець) та “print” (слід, відбиток).
Якщо ім’я Давида Давидовича асоціюється з Володимиром Маяковським та діяльністю російських футуристів, то про його рідного брата Миколу Давидовича майже нічого не відомо. Вірші Бурлюків уперше виходять друком рідною для них українською мовою. Українці за походженням (Давид народився на хуторі Семиротівка під Лебедином на Сумщині, а Микола – в полтавській Котельві), вони так і не написали рідною мовою жодного рядка. Хоча Давид Бурлюк усе життя збирався перейти на українську.
Як наголошує відомий письменник, Шевченківський лауреат, голова редакційної колегії видання Михайло Слабошпицький, поети Бурлюки повертаються до лона вітчизняної культури завдяки перекладам, які виконав сумський поет Олександр Вертіль. Він уже має досвід подібної роботи – у 2009-му році старанням Української академії банківської справи НБУ (м. Суми) вийшла друком збірка перекладів віршів Давида Бурлюка “Світило Бурлюка зійшло…” Цього разу – вже на всеукраїнському небосхилі – сходить світило обох рідних братів.
Вступне слово “Давид і Микола Бурлюки. І довкола” написав відомий український культуролог і вчений Вадим Скуратівський. Післямова “Чукурюк” – знаного мистецтвознавця, консультанта аукціонів “Сотбіс” і “Крісті”, професора Дмитра Горбачова. Вміщено також 25 кольорових репродукцій картин Давида Бурлюка, з-поміж яких широко відомі “Пейзаж з чотирьох ракурсів”, “Селяни з конем і курками”, “Поет і муза”, “Прихід зими і літа” .
Книга видана за принципом білінгви, тобто поезії надруковані в оригіналі російською мовою і в українському перекладі. Всього майже 140 віршів.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.