“Їдь в Україну рятувати батьків роман”

У  Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара відбулася тепла зустріч із Ларисою (Лесею) Лісовською, донькою літописця подій Холодного Яру Юрія Городянина-Лісовського, більш відомого як Горліс-Горський. Пані Леся презентувала автентичне видання історико-документального роману “Холодний Яр” та інших маловідомих батькових творів, зокрема “Отаман Хмара” та “Ave dictator!”
– Із пані Лесею я познайомилася у Львові на Форумі видавців і запросила приїхати до нас, на Полтавщину, на малу батьківщину Юрія Горліса-Горського, – розпочала творчу зустріч провідний бібліотекар обласної бібліотеки для юнацтва імені О. Гончара Вікторія Піскова.
– Я презентую автентичне видання історико-документального роману свого батька “Холодний Яр”. Адже раніше книгу друкували із багатьма змінами та доповненнями, зокрема зменшували частотність уживання слова “москаль”, переробляли речення, які були, на думку редакторів, занадто патріотичними, додавали свої розділи, перейменовували людей та назви населених пунктів. Моя мама, коли побачила таку книжку, сказала мені: “Їдь в Україну рятувати батьків роман”, – розповіла пані Леся. Вона разом зі своєю родиною все життя провела у США.
“Холодний Яр” – це історико-документальний роман, у якому описані події, що відбувались протягом 1918–1922 років у Холодноярській республіці, нескореному більшовиками острові свободи посеред нинішньої Черкащини. Це одна із найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Твір Горліса-Горського, як зазначила Леся Лісовська, є своєрідним посланням усім поколінням українців про жертовність, звитягу та відчайдушність людей, які свободу та власну гідність ставили вище власного життя, і водночас “Холодний Яр” розповідає про жорстокість катів, про зраду й підлість, про причини поразки у визвольних змаганнях початку ХХ століття. Уперше роман Юрія Горліса-Горського надруковано за сприянням митрополита Андрея Шептицького у 1934 році, друга ж частина вийшла в 1937-му. Тож, звернувшись до архіву, Леся Лісовська віднайшла книги батька і перевидала за власні кошти.
– Кожного місяця зі своєї пенсії виділяла певну суму і друкувала по 20 книг. Моє видання “Холодного Яру” – це непрофесійна з погляду видавця продукція. Вона має дешеву палітурку, на якій зображений вже сучасний Холодний Яр. До речі, фото робила моя донька, – продовжувала презентацію Леся Лісовська.
До Полтави вона приїхала не з порожніми руками –  передала в обласну бібліотеку для юнацтва імені Олеся Гончара автентичне видання “Холодного Яру”, а також менш відомі твори батька. Тож відтепер можна ознайомитися із авторськими варіантами романів, повістей Юрія Горліса-Горського – “Отаман Хмара” та “Ave dictator!” Зокрема останній – лише на 36 сторінок, але за внутрішнім емоційним наповненням вважається одним із найсильніших та найкращих.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.