На шляху до суспільного мовлення

Поділитися досвідом та дізнатися про роботу регіональних ЗМІ до Полтави з Німеччини приїхав голова управління радіо “МДР” в головному офісі Національної німецької медіа-компанії “АРД” Франк Айшманн. Після оглядової екскурсії іноземний гість дав інтерв’ю у прямому ефірі для радіо “Ваша хвиля” ОДТРК “Лтава”. Європейські стандарти, перехід українських ЗМІ до суспільного мовлення – головні теми діалогу з іноземним журналістом.
“Усі радіостанції світу схожі, як брати-близнюки, і навіть запах у приміщеннях такий самий”, – жартував німецький журналіст під час відвідання редакції обласного радіо “Лтава”. Він визнав, що в Україні існує безліч проблем, які перешкоджають утворенню дієвої системи суспільного мовлення. Тоді як в Німеччині його традиція налічує вже кілька десятиліть.
Громадське або суспільне мовлення означає перш за все кардинальну зміну джерел фінансування: не з Державного бюджету і не з приватних рук, а власне від громадян, шляхом передплати. Тому зараз необхідно зробити все для того, щоб підготувати суспільство до такого радикального, як для пострадянського простору, переходу: аби мати насправді не рупор чиїхось інтересів, а незалежне телебачення, радіо, інші ЗМІ.
Франк Айшманн відвідав і студії дротового мовлення радіо. В Німеччині ця технологія вийшла із загального вжитку вже понад тридцять років тому. Говорячи про сучасні тенденції, гість зазначив, що Європа наразі готується до злиття радіо та Інтернету, переходу на зовсім інші технології.
Німецький журналіст також ознайомився із архівом і багатющою фонотекою “Лтави”, де зберігаються записи ще 1930-х років. Зараз велика частина медіатеки вже оцифрована. За його словами, європейські мас-медіа зараз також прагнуть тримати баланс між поточним інформаційним наповненням і насиченням ефіру тим, що насправді вічне.
Відбулася ділова розмова генерального директора ОДТРК “Лтава” Євгена Лопушинського, співробітників телерадіокомпанії з Франком Айшманом, у ході якої обговорювалися актуальні питання діяльності радіо й телебачення.

Дмитро КУПЧЕНЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.