У зоні АТО волонтерів чекають, впізнають, поважають…

На фронт – квашену капусту і млинці
решетилівці завантажили три мікроавтобуси городиною, консервацією, теплими речами, зібраними за тиждень мешканцями Новомихайлівської, Решетилівської, Сухорабівської, Жовтневої, Піщанської, Плосківської, Калениківської та інших територіальних громад. Колектив професійного аграрного ліцею імені І.Боровенського наквасив капусти у відерця, надані Решетилівським маслозаводом. Від себе та своєї родини ще відро такої капусти приготувала мешканка райцентру, вчителька-пенсіонерка Тетяна Корячко. Працівники магазину “Рідна хатинка” вскладчину закупили частину молочних продуктів. Керівник газокомпресорної станції Олександр Славіков підтримав ініціативу жіноцтва свого підприємства, і працівниці КС-5 Ірина Павлюченко, Валентина Кулик, Галина Омельченко, Ольга Василенко, Світлана Голуб, Лариса Матвійчук заходилися біля тіста: на ранок дня відправки вантажу на Схід була готова чверть тисячі запашних пирогів із різними начинками. Решетилянка Людмила Муращенко напекла млинців. Коштами й зусиллями вчителів та учнів Решетилівської дев’ятирічки придбано медикаменти, малюнки для солдатів передали учні Піщанської, Потічанської, Жовтневої, Сухорабівської, Лобачівської, Решетилівської шкіл та Решетилівської гімназії. Школярі збирали теплі речі, продукти та книги. Останні залишили для бійців, які лікуються в госпіталі. Вчителька з Решетилівки Тетяна Кісіль вив’язала кілька десятків пар теплих шкарпеток.
“Ми їхали з державними прапорами”
Разом із решетилівськими волонтерами Григорієм та Людмилою Новосядлими, які надали мікроавтобус, Людмилою Ваколюк, Юрієм Срібним, Григорієм Олішевцем, Сергієм Горульком відправилися в зону АТО полтавчани Віталій Сигида (власним мікроавтобусом) та Павло Ревенко, який зі своїми співробітниками виготовив 6 “буржуйок” для обігріву солдатських палаток. Такі пристрої конче потрібні на передовій, а ще – теплі речі (светри, рукавиці, шкарпетки, шапки). Третій мікроавтобус надав решетилянин Анатолій Тур, пальне для рейсу придбав Сергій Колінченко.
Розповідає Григорій Олішевець: “Ми їхали із державними прапорами. Впадало у вічі те, що на Донеччині люди навчилися вирізняти транспорт волонтерів. Нашу групу привітно вітали водії зустрічних автомобілів, всі, хто траплявся на шляху в зону АТО. А як зраділи нам армійці! І не лише матеріальній допомозі від жителів Решетилівського району, а й моральній підтримці, дитячим малюнкам та виробам. Нарозхват розійшлися жовто-блакитні браслети”.
“А почім ваші пиріжки?”
– Від цього простого запитання молодесенького солдата серце стислося від болю. Йому пояснили, що все, що маємо, чим поділилися з фронтом прості решетилівці, – безкоштовне, це лише мала частка підтримки українців, для яких бійці охороняють мир, боронять Батьківщину, – розповідають волонтери Людмила Новосядла і Людмила Ваколюк. – Не передати словами, наскільки вдячні були солдати за млинці, пиріжки, молоко, кефір, сир, бо такими домашніми харчами не смакували дуже давно. Припала до вподоби й ковбаса. А ще дуже кортить бійцям на фронті звичайного домашнього варення. Запрошували приїжджати ще.
Ми були на території проведення антитерористичної операції за 30 кілометрів від Донецька. Подивилися, в яких умовах живуть солдати, чим харчуються, де готують їжу. Дізналися, чого з продуктів та речей бракує найбільше, і вже знаємо, що привеземо їм наступного разу… Жоден із бійців ні словом не поскаржився на труднощі. В очах юнаків і зрілих чоловіків читаються рішучість, мужність, прагнення вистояти заради цілісності нашої країни.
***
На останньому зібранні формування “Решетилівський волонтерський рух”, координатором якого є Григорій Новосядлий, волонтери визначилися з першочерговими завданнями. Підтримали думку про те, що в області потрібен центр координації усіх волонтерських організацій Полтавщини. Про те, як налагоджено підтримку армійців у селі Жовтневе, розповів Сергій Горулько. Він наголосив: школярі ставляться до потреб фронту настільки свідомо та активно, що повчитися у них варто й дорослим.
Решетилівські волонтери готуються до нових поїздок у зону АТО, небайдужі краяни роблять свій посильний внесок для загальної перемоги.

Людмила ДЯДЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.