Першочергова увага – соціальним питанням

Відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації, яке провів виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло. У роботі зібрання взяв участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук. Учасники засідання розглянули стан виконання медико-технологічних стандартів медичної допомоги хворим на туберкульоз в умовах реформування галузі охорони здоров’я в Полтавській області згідно із Законом України “Про протидію захворюванню на туберкульоз” та стан виконання в області загальнодержавної програми “Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року в частині попередження дитячої бездоглядності, безпритульності та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Констатувалося, що за результатами роботи за 9 місяців цього року область увійшла в десятку регіонів з найнижчим рівнем захворюваності на туберкульоз. На цьому акцентував увагу доповідач, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.
– Захворюваність на всі форми туберкульозу знизилася на 7 відсотків і становить 40,9 випадка на 100 тисяч населення (в Україні – 41,9). Водночас ріст захворюваності відбувся в 11 районах. В абсолютних цифрах захворіли 597 жителів області, що на 46 осіб менше, ніж минулого року. Захворюваність серед дітей віком до 17 років залишається на рівні минулого року і становить 5,1 випадка на 100 тисяч населення, що значно нижче, аніж в Україні, – наголосив доповідач.
Завдяки активізації профілактичної роботи в 15 районах області вдалося знизити захворюваність серед сільських жителів. На 20 відсотків у області зменшилася смертність від усіх форм туберкульозу. З метою поліпшення системи лабораторної діагностики туберкульозу проведено реорганізацію лабораторної служби. Діагностику нині проводить 31 лабораторія І рівня і 3 лабораторії II рівня. Також взято орієнтир на амбулаторне лікування хворих, що  поліпшує керованість і контрольованість та здешевлює процес лікування хворих.
З другого питання доповідала заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Шустікова. Вона зазначила, що з метою запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності за 9 місяців поточного року відповідними службами проведено 535 профілактичних заходів (рейдів). Виявлено 142 безпритульні дитини, з несприятливого середовища вилучено 86 дітей. Виявлено 54 порушення торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, попереджено 23 посадові особи, ініційовано притягнення до відповідальності 36 посадових осіб. Обстежено 872 сім’ї, попереджено 512 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 120 батьків. У результаті проведення комплексу профілактичних заходів кількість дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах, зменшилася з 690 до 660 осіб. До сімейних форм виховання влаштовано понад 290 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У тому числі усиновлено 56 дітей, встановлено опіку та піклування над 185 дітьми, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загалом під опікою та піклуванням у сім’ях громадян України виховується 1661 дитина. З початку року в області створено 12 прийомних сімей та 6 дитячих будинків сімейного типу. Станом на 1 листопада поточного року в 37 дитячих будинках сімейного типу та 157 прийомних сім’ях виховуються 456 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Найбільше дітей виховується у прийомних сім’ях у Зіньківському (46), Кременчуцькому (32), Пирятинському (31) районах.
Сімейними формами виховання охоплено 87 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (на початок 2014 року було 84 відсотки).
З обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.