Овечі рекорди

За східним календарем наступний рік – це рік Кози, а також Вівці.
Зараз мова піде про вівцю. Це дуже цікава свійська тварина. Вона полохлива, примхлива, має свій характер і довіряє лише своєму пастухові. За ним вона ладна йти куди завгодно…
* У Великій Британії, у графстві Сомерсет, народилося гігантське ягня. При народженні воно було майже в два рази більшим, ніж звичайні новонароджені ягнята. Для того, щоб з’явитися на світ, йому знадобилося 15 хвилин, у той час як ягня звичайного розміру з’являється на світ за 2–3 хвилини.
* У листопаді 2009 року в Австралії померла найстаріша в світі вівця, якій було 23 роки. Тварина могла б ще пожити, але не витримала виснажливої спеки.
* Вівця Лакі була занесена до книги рекордів Гіннеса в 2007 році: вона народила 35 ягнят.
* Вівці рідкісної породи Долан мають безліч особливостей, що відрізняють їх від інших. Долан мають вигнуті носи, довгі вуха і хвости незвичайної форми. Їх залишилося всього близько 1000 голів. Через те вони й стали об’єктом зацікавленості колекціонерів. Так, їх купують за шалені гроші – буває, що й за 2 мільйони доларів. Утримують їх багаті господарі замість породистих кішечок чи собачок.
* Вівці мають унікальну здатність впізнавати свого пастуха. Нерідко буває, що кілька отар перемішуються біля поїльних корит. Але варто пастухові покликати свою отару, як його вівці безпомилково впізнають знайомий голос і йдуть до нього. Переплутати пастуха тварина не може. Хіба якщо надто стара й не чує голосу пастуха, залишається на місці, але за чужим вона ніколи не піде.
* Ще одна особливість овець у тому, що пастухові не доводиться підганяти їх, як буває з більшістю інших свійських тварин. Навпаки, вони йдуть за ним.
* Під час сильної заметілі вівці розбігаються, якщо втрачають з виду свого пастиря. Коли ж бачать його, оточують з усіх боків і стоять поруч, доки негода не скінчиться.
* Якщо вівці пасуться на відкритій, тобто не обгородженій території, вони збиваються в купу і тільки тоді відчувають себе в безпеці. Але якщо пасовисько обгороджене хоча б невисоким парканом, то вони почуваються захищенішими і спокійно пасуться.
* Коли вівця випадково перевертається на спину, самостійно стати на ноги вона не може. Якщо їй вчасно не допомогти і вона пролежить на спині надто довго, то може померти.
* Ці тварини – надто боязкі й полохливі, здебільшого беззахисні проти хижаків. Їхній єдиний спосіб виживання – збиватися в купу або чимдуж тікати від небезпеки.
* Вівці, як правило, народжують близнят.

Підготував
Борис ДМИТРЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.