Троянди – зі святкового букета

Дуже люблю троянди, й мені їх частенько дарують. Букетами я не лише милуюся, а й вирощую з них рослини. Таким чином уже створила на присадибній ділянці чималий розарій. А почалося моє захоплення вирощуванням троянд із букетів із одного-єдиного паростка, що якось з’явився на одній із чайно-гібридних троянд, подарованих мені на День народження. Заради цікавості вирішила спробувати виплекати з нього молоду рослину – вдалося! Але щоб отримати бажаний результат, довелося дотримуватися певних правил.
Найкраще розмножуються способом живцювання прив’ялі рослини. Обрізавши квіти, стебла живцюю. На кожному з отриманих таким чином живців має бути не менше трьох живих бруньок. До того ж кожен із них повинен складатися з двох і більшої кількості міжвузлів.
Гострою бритвою чи ножем на кожному із живців потрібно зробити невеликий косий надріз безпосередньо над брунькою і такий самий – на 0,5 см вище неї. Нижній листок, якщо він є, потрібно видалити повністю, а верхній обрізати наполовину.
Далі беремо препарат для стимулювання укорінення, наприклад, кореневин, розводимо його водою згідно з інструкцією й поміщаємо в нього живці на 12–14 годин.
Підготовлені таким чином живці вже можна висаджувати у грунт (краще брати спеціальний субстрат для троянд, що продається в магазинах). Садити їх треба під нахилом таким чином, щоб середня брунька залишилася над поверхнею грунту. Його треба полити й злегка втрамбувати.
Живцям потрібно створити справжні парникові умови. Для цього їх потрібно понакривати пластиковими пляшками. З цією метою найліпше використовувати верхню частину ємностей із горлечками.
Мало не щодня трояндовий “дитсадок” треба обприскувати відстояною теплою водою, час від часу додаючи в неї слабкий розчин препаратів Циркон чи Епін. Грунт у горщиках завжди має бути вологим, але не глевким.
Про те, що живці прийнялися, свідчитиме утворення і ріст молодих пагонів, укритих листям. Але не слід поспішати знімати з них накриття. Робити це треба лише тоді, коли молода поросль уже не буде вміщатися в пляшку.

Марія МЕЛЕШКО.
Кременчуцький район.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.