Молитви до святої Катерини

Без Бога, без Його благодаті й благословення наше земне життя позбавлене сенсу. Це довели своєю добровільною смертю за Христову віру тисячі подвижників. Серед них – і свята великомучениця Катерина, пам’ять якої віряни вшановують 7 грудня. Прикметно,
що з грецької мови її ім’я перекладається як “завжди чиста”.
Свята великомучениця Катерина була донькою правителя Александрії Єгипетської Конста. Живучи в центрі еллінської ученості, красуня Катерина отримала чудову освіту, зналася на творах кращих античних філософів і вчених. Юнаки з найвідоміших родин імперії хотіли одружитися з нею, але вона сказала своїм батькам, що згодна вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі та мудрості. Навряд чи це було проявом гордині, швидше за все, розумна дівчина хотіла присвятити життя вищому служінню.
Мати Катерини, таємна християнка, привела її до свого духовного наставника, сирійського монаха. Поговоривши з дівчиною, старець вирішив відкрити їй віру в Христа. Він розповів Катерині, що знає Юнака, який перевершує її в усьому, й дав їй ікону із зображенням Богородиці з Немовлям Іісусом на руках. А також навчив молитві, в якій Катерина мала попросити Діву Марію показати їй чудесного Юнака – Її Сина. Тієї ж ночі Катерина побачила уві сні Богородицю з Немовлям. Однак Немовля відверталось від Катерини, не бажаючи дивитися на не омиту водами святого хрещення дівчину.
Прокинувшись, засмучена Катерина пішла за порадою до старця. Просвітивши її у вірі, чернець охрестив Катерину, й після цього вона знову побачила уві сні Богоматір із Немовлям, Яке тепер дивилось на Катерину ласкаво і вручило їй перстень на знак заручин із Небесним Нареченим. Після пробудження дівчина виявила перстень у себе на пальці.
У той час в Александрії тривало пишне язичницьке свято. Катерина безбоязно пішла до головного жерця – імператора Максиміана, сповідала свою віру й мудро викрила омани язичників. Краса дівчини полонила правителя. Він спробував спокусити святу багатством і славою. Отримавши ж гнівну відмову, наказав жорстоко катувати Катерину, а потім – кинути до темниці. Наступного дня мученицю знову привели на судилище. Під загрозою колесування їй запропонували принести жертву богам, але ангел Господній розтрощив приготовані знаряддя страти. Катерина твердо визнала вірність своєму Небесному Нареченому – Христу і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката. Це сталося між 305 і 312 роками.
Мощі святої були перенесені ангелами до Синайської гори (Єгипет). У VI столітті, за одкровенням, були знайдені глава і ліва рука святої мучениці та з почестями перенесені в новостворений храм Синайського монастиря. Нині мощі великомучениці зберігаються у вівтарі головного храму монастиря святої Катерини (так став називатися Синайський монастир після перенесення туди святих останків), у невеликій мармуровій раці, на правій стороні престолу. Ще одна частина мощей (палець) знаходиться в мощевику ікони великомучениці Катерини в лівому нефі храму й завжди відкрита віруючим для поклоніння.
Свято шанували великомученицю і в Київській Русі-Україні. Благовірним великим князем Ярославом Мудрим поруч із двома збудованими після святої Софії храмами – Георгієвським та Ірининським – було зведено ще й храм святої Катерини на сучасній вулиці Стрілецькій. Він входив до Ярославового Київського Кремля.
Святу Катерину шанують як покровительку навчання. За народними уявленнями, вона ще й заступниця жіноцтва, яка сприяє щасливому заміжжю та допомагає під час вагітності й пологів. День пам’яті великомучениці Катерини наші предки називали святом дівочої долі. Вранці, до схід сонця, дівчата йшли у садок і зрізали гілочку вишні. В хаті її ставили в посудину з водою. Вірили: якщо до свята Меланки вишня зацвіте – це добрий знак, і дівоча доля буде щасливою.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.