Декоративна капуста

НАМ усім добре знайома соковита білокачанна капуста, із якої можна приготувати величезну кількість смачнючих страв. Та, мабуть, не всі знають, що вона буває не лише їстівна, а й декоративна. Великий вибір сортів, які відрізняються забарвленням, ростом, формою й розміром листків, задовольнить навіть найвибагливіших садівників.
Характеристика, основні види і популярні сорти
Ця незвичайна рослина приїхала до нас із Греції. Вражає схожість розетки листя декоративної капусти із квіткою троянди. Тож вона може стати справжньою прикрасою осіннього саду, тим більше що забарвлення під час зниження температури повітря до –10°С набуває більшої насиченості й яскравості.
Декоративна капуста – це дворічна рослина, яка у перший рік тільки формує листя, а стає максимально декоративною вже наступної осені. Вона росте заввишки до 150 см, у діаметрі досягає одного метра. Її листя – ажурне, кучеряве, зазвичай кількох відтінків – блакитно-зеленого, рожево-фіолетового чи з різними плямами і рисками.
Різноманітність сортів цієї культури з’явилася порівняно нещодавно. Сьогодні у насіннєвих магазинах легко знайти капусту головчасту, таку, яка взагалі не формує качанів. Особливої популярності набувають сорти з білим листям (сорти White Osaka, White Xmas, White Peacock), із червоним (Prima Donna, Red Osaka), біло-зеленим і зелено-пурпурним.
Із поширених сортів виділяють такі сортові серії: Осока – рожеве і біле гофроване листя, до 60 см висотою з великою розеткою; Пілон – компактні рослини, які мають кремово-біле листя; Нагойя – бахромчасте, згорнуте листя червоного кольору; Корал Квін – сизо-червоні розітнуті листки, що нагадують корали. До речі, цю капусту теж можна вживати у їжу, але вона трохи твердіша, ніж сорти звичайної білоголової капусти.
Як виростити декоративну капусту?
Це невибаглива рослина, тому особливий догляд їй не потрібний. Варто знати лише кілька правил. Головне – обрати сонячне місце. Серед ґрунтів краще надавати перевагу дренованим, суглинкам чи супіщаникам. За сезон можна кілька разів пересаджувати її, викопуючи з великою грудкою землі.
Наприкінці березня чи на початку квітня декоративну капусту висаджують насінням, як і звичайну, а в травні – розсадою. Насіння можна сіяти й у горщик, а вже потім рослину перевалювати у відкритий ґрунт. Дехто висаджує і в теплий парник або під плівку. Перед посівом треба розпушити ґрунт до 10–15 см, потім прогорнути рядки глибиною 1,5 см і сіяти на відстані 6 см. До речі, розсада декоративної капусти витримує заморозки аж до – 4°С.
Якщо вирощувати розсаду в горщиках, то насіння заздалегідь необхідно продезінфікувати розчином марганцівки, ґрунт теж бажано знезаразити. Поливати дорослі рослини, схожі на троянди, треба щедро, але не часто. Також ця культура потребує підживлення.
Як і звичайна, декоративна капуста страждає від гусениць, тож боротьба з ними має бути постійною. При виборі хімікатів для захисту рослини від шкідників треба зважати на те, чи вживатиметься капуста в їжу, чи ні.
Коли настануть стійкі заморозки, капусту, схожу на троянду, можна із грудкою землі викопати і посадити в горщик. У будинку для неї слід знайти прохолодне місце, і тоді трояндова капуста, чи капустяна троянда, тішитиме око своєю незвичною красою аж до Нового року.
Декоративна капуста у ландшафтному дизайні
Під час садіння потрібно співвідносити розміри декоративної капусти із навколишніми “мешканцями”, щоб вона добре “вписалася” в їхнє середовище. Вона добре поєднується з рослинами, які мають інше забарвлення, особливо з жовтими й помаранчевими квітами, насамперед чорнобривцями та фізалісом. Матиме оригінальний вигляд, якщо її висадити рядками, поєднуючи світлі й темні відтінки. До кінця літа капусту, схожу на троянду, можна тримати на віддаленій грядці у напівтіні, а восени – висадити на видне місце.
До речі, із декоративної капусти можна робити доволі оригінальні й надзвичайно красиві букети. Для цього рослини зрізують під корінь і поміщають у вазу із невеликою кількістю води. Її потрібно змінювати двічі на тиждень.

Марія ПРИХОДЬКО
Агроном

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.