Турбота, підтримка, увага

3  грудня згідно з рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у світі відзначається Міжнародний день людей із обмеженими фізичними можливостями. Про те, що роблять для соціального обслуговування та їх підтримки на Полтавщині, розповідає директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила КОРНІЄНКО.

– Людмило Василівно, скільки в Полтавській області проживає інвалідів і як держава забезпечує соціальний захист цих громадян?
– У нашій області нині мешкає 82 тисячі осіб з інвалідністю, з них 4,4 тисячі – діти-інваліди. Державна підтримка цієї категорії громадян забезпечується, зокрема, через призначення пенсій і державних соціальних допомог. Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які втратили одного з батьків, одночасно призначається два види соціальних виплат – пенсія у зв’язку з втратою годувальника та державна соціальна допомога. В залежності від тяжкості захворювання інваліда державна соціальна допомога призначається у розмірі від 949 до 1950 гривень на місяць. Передбачені соціальні виплати непрацюючим громадянам, які здійснюють постійний догляд за інвалідами, що його потребують, чи особами, які досягли 80-річного віку. При цьому період догляду враховується до загального страхового стажу.
– Інтеграція інвалідів у суспільство неможлива без забезпечення їх засобами пересування. Торік надання технічних та інших засобів реабілітації відбувалося за індивідуальним замовленням. Яка ситуація зараз?
100_1436– Органами праці та соціального захисту населення зроблено замовлення для забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації в повному обсязі. Підприємствами-виробниками вже поставлено в область 759 інвалідних візків та 834 інших реабілітаційних засоби. До моменту виготовлення потрібних засобів інваліди за рахунок коштів Держбюджету отримують у користування необхідні їм вироби через пункти прокату, створені при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у кожному районі.
– Під час проведення антитерористичної операції в зоні бойових дій багато молодих людей, на жаль, отримують поранення, в майбутньому потребуватимуть протезування…  
– В області ведеться чіткий облік таких людей. Всього налічується 165 поранених під час проведення антитерористичної операції. 4 учасники АТО потребують протезування. У жовтні двом учасникам АТО зроблене протезування згідно з направленнями управлінь праці та соцзахисту населення. Ще двом особам видадуть направлення після проходження повного курсу лікування. З такими направленнями вони мають змогу звернутися до будь-якого закладу, який здійснює протезування. У Полтавській області протезування даної категорії населення забезпечує Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.
– Інвалідам потрібне і санаторно-курортне лікування.
– Так, за 9 місяців поточного року для оздоровлення осіб з інвалідністю різних категорій виділено 1276 путівок. Якщо інвалід не скористався путівкою, виплачується грошова компенсація вартості санаторно-курортного лікування, яку в 2014 році отримає 1421 інвалід війни на суму 488,7 тисячі гривень та 497 інвалідів загального захворювання та дитинства на суму 117 тисяч.
– Як вирішується питання реабілітації та інтеграції в суспільство дітей-інвалідів?
– Для того, щоб створити належні умови для комплексної реабілітації, соціальної адаптації таких діток, у системі соцзахисту області  діють 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Кременчуці, Полтаві, Лубнах, Миргороді й Гадячі. Там здійснюються заходи, спрямовані на коригування порушень розвитку дитини-інваліда, навчання її основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей тощо. Протягом 9 місяців поточного року центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів надані послуги 859 дітям. Залучено 286 дітей-інвалідів територіально наближених сільських населених пунктів. Із 2013 року в міському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів департаменту праці та соціального захисту населення виконкому Кременчуцької міської ради функціонує відділення денного догляду.
– В області діє широка мережа територіальних центрів соціального обслуговування. Кому і які послуги там надаються?
– 33 територіальні центри соціального обслуговування надають соціальні послуги громадянам, яка перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Протягом 9 місяців 2014 року терцентри надали соціальні послуги різних видів 98130 особам, в тому числі 18212 інвалідам. Для забезпечення доступності соціальних послуг мешканцям сільських населених пунктів, задоволення їхніх потреб в області створено 34 філії відділень терцентрів у віддалених населених пунктах. Там надаються послуги швейні, перукарські, з прання білизни, масажу, фізіотерапевтичні та інші.
– Які місцеві програми соціального захисту інвалідів нині діють в області?
– Реалізується обласна комплексна програма соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів на 2013– 2020 роки, що передбачає ефективні напрямки та конкретні заходи соціального захисту інвалідів, виділення матеріальної допомоги, зміцнення матеріально-технічної бази будинків-інтернатів тощо. На фінансування програми у 2014 році затверджено понад 16 мільйонів гривень із обласного бюджету, в тому числі 6,6 мільйона на надання матеріальної допомоги різним категоріям населення: інвалідам, ветеранам, сім’ям з дітьми, сім’ям загиблих учасників АТО, пораненим військовослужбовцям та іншим громадянам.

Микола ЛАПЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.